Bagdadban a kormányellenes tüntetők örömujjongással fogadták az iráni tábornok halálhírét

Több tucat iraki tüntető énekkel, tánccal ünnepelte péntek reggel az amerikai légicsapásban megölt iráni tábornok halálhírét – jelentette az AFP francia hírügynökség fotósa a helyszínről.

Forrás: MTI2020. 01. 03. 13:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai hadsereg péntek hajnalban légi csapásokat hajtott végre Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen. A bagdadi nemzetközi repülőtér közelében végrehajtott támadásban életét vesztette Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője.

„Kászim Szulejmáni, eljött az isteni győzelem” – skandálták a bagdadi kormány és iráni támogatója ellen három hónapja tüntetők az iraki főváros Tahrír terén. A közelmúlt tüntetéseinek során közel 460-an haltak meg és 25 ezren sebesültek meg.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is közzétett a Twitter mikroblog portálon egy videót az ünneplő bagdadi tüntetőkről. „Irakiak, igen, irakiak táncolnak az utcán a szabadságért, hálásak, hogy Szulejmáni tábornok nincs többé” – írta kísérő üzenetében Pompeo.

„Szulejmáni tábornokot az amerikai-cionista ellenség ölte meg, amikor nem tartózkodott a harcmezőn” – írta pénteken közleményében a palesztin Iszlám Dzsihád iszlamista szervezet. A Népi Front Palesztina Felszabadításáért palesztin szervezet részvétét fejezte ki a tábornok halála miatt, akit a palesztin ellenállás támogatójának nevezett.

Bennet Naftali izraeli védelmi miniszter péntek reggelre tanácskozást hívott össze az ország katonai és hírszerzési vezetőivel a Szulejmani elleni csapás miatti biztonsági kérdések megvitatására – írta a Jerusalem Post című izraeli lap. Ezen részt vesz Aviv Kohavi vezérkari főnök is.

Értesülések szerint Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő várhatóan megszakítja görögországi látogatását, és visszatér Izraelbe.

Haszan Róháni iráni elnök az iráni állami televízió közlése szerint kijelentette, hogy a Szulejmáni elleni támadás után Irán még keményebben fog ellenállni az amerikai terjeszkedésnek, és még erőteljesebben fogja védelmezni az iszlám értékeit. Hozzátette: Irán és a „térségbeli szabad államok” bosszút állnak a tábornok haláláért.

Irán és az Egyesült Államok között 2018 májusa óta feszült a viszony, amikor Donald Trump amerikai elnök kiléptette országát a Teherán és a hat nagyhatalom között 2015-ben megkötött atomalkuból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.