Békével zárul a kereskedelmi háború?

Az optimista hangvételű szivárogtatásokat alátámasztja Donald Trump gesztusa, az amerikai elnök tartózkodott a kínai termékeket sújtó újabb vámok kivetésétől.

Buzna Viktor
2019. 03. 05. 12:48
A worker walks past shipping containers at the Port of Shanghai
Optimista szivárogtatások jelentek meg Washington és Peking alkujáról Fotó: Carlos Barria Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhült az Egyesült Államok és Kína közötti ellenséges viszony, legalábbis erről számolt be a napokban több nyugati hírportál. A Bloomberg hírügynökség névtelen forrásai szerint küszöbön a megállapodás a két nagyhatalom között dúló kereskedelmi háborúban. Információik szerint az Egyesült Államok mentesítené a kínai termékeket a jelenlegi, mintegy 200 milliárd dollár értékű importvámok alól, ha Peking teljesíti főbb követeléseiket. A Bloomberg cikke utóbbia­kat nem részletezi, mindössze az amerikai szabadalmak és más szellemi tulajdonok fokozottabb védelmét, illetve bizonyos amerikai termékek megvásárlását említi.

További részletekről értesült a The Wall Street Journal. A lap forrásai szerint amerikai mezőgazdasági, vegyipari és autóipari termékek importjáról tárgyalnak a felek, valamint Kína 18 milliárd dollár értékben vásárolna földgázt egy texasi vállalattól. Peking továbbá ígéretet tett arra, hogy lazítana az autóipart célzó, külföldi befektetéseket korlátozó szabályozásokon, valamint 15 százalék alá mérsékelné az importált gépjárműveket jelenleg sújtó vámokat.

Optimista szivárogtatások jelentek meg Washington és Peking alkujáról
Fotó: Reuters

Az optimista hangvételű szivárogtatásokat alátámasztja Donald Trump gesztusa, az amerikai elnök tartózkodott a kínai termékeket sújtó újabb vámok kivetésétől. A tavaly márciusban indult kereskedelmi háború során többször olvashattunk hasonló értesüléseket, de a helyzet nem javult. Hivatalos forrásból a híreket most sem erősítették meg: Trump hét végi Twitter-üzenetében jó ütemben haladó tárgyalásokról írt, egyben felszólította a kínai felet, hogy azonnal töröljék a mezőgazdasági termékeket sújtó valamennyi vámot. Pekingben a héten ülésezik a legfőbb törvényhozói szerv, az Országos Népi Gyűlés, amelynek kapcsán a kínai fél is megszólalt: a szóvivő visszafogottan nyilatkozott, mint mondta, „reménykednek” a kielégítő megoldásban.

Egyelőre még az is kérdéses, hogy találkozik-e egymással Trump és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai államfő. A The Wall Street Journal szerint ­március 27-re időzítenék a felek a látogatást, Peking azonban a múlt héten Vietnamban látottak után egy előkészített megállapodás nélkül aligha ül tárgyalóasztalhoz. Akkor Trump megállapodás nélkül távozott a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel folytatott tárgyalásról, s elemzők szerint az üzenet Hszi Csin-pingnek is szólt.

Per Kanada ellen

Beperelte a kanadai államot a Huawei pénzügyi igazgatója, akit tavaly decemberben az észak-amerikai ország hatóságai őrizetbe vettek. Meng Van-csou (Meng Wanzhou) szerint a hatóságok súlyosan megsértették alkotmányos jogait az eljárás során, ugyanis már letartóztatása előtt elvették elektronikus eszközeit, és törvénytelenül megtekintették tartalmukat. A pénzügyi igazgató aznap kezdeményezte a pert, hogy a kanadai igazságügyi minisztérium bejelentette: Washington elegendő bizonyítékot mutatott be ahhoz, hogy megkezdjék a kiadatási eljárást, amelynek végén várhatóan kiadják Menget az Egyesült Államoknak. Az amerikai vádak szerint a Huawei megsértette az Irán elleni szankciókat, valamint műszaki és kereskedelmi titkokat lopott el amerikai cégektől.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.