Berlini teszt Brémában

Szerdán kezdődnek meg Brémában a szociáldemokraták (SPD), a Baloldali Párt (Linke), valamint a Zöldek tartományi szintű koalíciós tárgyalásai a május 26-i választásokat követően.

2019. 06. 12. 7:17
Election posters are seen in Bremen
Utcakép a Hanza-városban a májusi választásokat megelőzően. Új lehetőségek előtt nyílt meg az út Fotó: Fabian Bimmer Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán kezdődnek meg Brémában a szociáldemokraták (SPD), a Baloldali Párt (Linke), valamint a Zöldek tartományi szintű koalíciós tárgyalásai a május 26-i választásokat követően. Ugyanakkor ennek nemcsak a legkisebb német tartományban, hanem a szövetségi fővárosban is nagy jelentőséget tulajdonítanak. Mégpedig két szempontból: egyrészt ha az egyeztetések eredménnyel járnak, akkor nyugati tartományban először juthat kormányra a részben a keletnémet kommunista utódpártból, a PDS-ből létrejött Linke.

De országszerte még nagyobb figyelemmel kísérik, hogy a vörös–vörös–zöld baloldali szövetség alternatívát jelenthet-e Angela Merkel kancellár egyre inkább kifulladó nagykoalíciós (CDU/CSU–SPD) kormányával szemben. Egy minapi felmérés szerint a németek többsége már véget vetne a koalíciónak, és relatíve a legtöbben – 25 százalék – éppen a három baloldali párt szövetségét pártolnák. Ha ez valósággá válna, megdőlne az az alapvetés is, miszerint az Annegret Kramp-Karrenbauer által vezetett kereszténydemokraták az egyetlen kancellárképes párt ma Németországban. Egyes felmérések szerint országosan már a Zöldek a legnépszerűbbek, a szociáldemokraták egy része pedig a folyamatos népszerűségvesztésük megállítását reméli az új felállástól.

Utcakép a Hanza-városban a májusi választásokat megelőzően. Új lehetőségek előtt nyílt meg az út
Fotó: Reuters

Nem véletlen, hogy más korábbi ügyekhez hasonlóan ez a kérdés is perpatvart okozott a nagykoalíción belül. Lars Klingbeil, az SPD főtitkára azt tanácsolta Kramp-Karrenbauer­nek, inkább a saját háza táján sepregessen, és világosan határolja el magát az Alternatíva Németországnak elnevezésű, bevándorlásellenes párttól, mert „a nagykoalíció nincs kőbe vésve”. Kramp-Karrenbauer előzőleg azt mondta, „aki Brémában a Linkével lép koalícióra, kétség esetén megteszi azt szövetségi szinten is”.

Eközben befolyásos szociáldemokrata politikusok is sürgetik a baloldali szövetséget. – Az SPD-nek végre komolyan ki kell próbálnia ezt a lehetőséget – mondta Michael Müller, a tartományi rangú Berlin polgármestere. – Csak a vörös–vörös–zölddel lehetségesek a nagyszerű megoldások az adózás, a lakhatás és az éghajlatvédelem témáira. Világosan meg kell neveznünk ezt a preferenciát. A választók tudni akarják, minek a pártján állunk – fogalmazott Karl Lauterbach, az SPD Bundestag-frakciójának helyettes vezetője. Dietmar Woidke, brandenburgi SPD-miniszterelnök ugyanakkor annak ellenére a Linkével való szövetségi kormányzás ellen foglalt állást, hogy pártja velük együtt irányítja a keletnémet tartományt. Woidke arra hivatkozik, a Linke elutasítja Németország NATO-tagságát és az ­uniós tagság számos aspektusát is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.