Berlinnek nehéz dolga lesz az új amerikai nagykövettel

Donald Trump kinevezettje, Douglas Macgregor korábban Németország nyitott kapuk politikáját és a náci múlttal való szembenézését is keményen bírálta.

2020. 08. 05. 19:15
G20 summit in Osaka
Donald Trump és Angela Merkel cseppet sem kedélyes egyeztetése. Ütköző érdekek, messzire gyűrűző hatások Fotó: picture alliance Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ezek az emberek nem azért jönnek, hogy beilleszkedjenek és Európa részévé váljanak. Azzal a céllal jönnek, hogy Európát iszlám állammá változtassák. Ez rossz dolog a Nyugatnak, az európaiaknak

– ezekkel a szavakkal összegezte a 2015–16-ban kirobbant európai migrációs válságot Douglas Macgregor, az Egyesült Államok leendő berlini nagykövete, akinek korábbi kijelentéseit annak kapcsán gyűjtötte össze a CNN amerikai hírcsatorna, hogy Donald Trump amerikai elnök őt jelölte a magas rangú diplomáciai pozícióra. Az Egyesült Államok hadseregének nyugalmazott ezredese azt a Richard Grenellt váltja Berlinben, aki szintén Trump jelöltjeként harcias kijelentésekkel bírálta Németországot, s taszította sosem látott mélységekbe az amerikai–német kapcsolatokat.

Trump elnöksége óta Washington többek között a német védelmi kiadások alacsony mértéke, illetve a Németországba orosz földgázt szállító Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítése miatt kritizálta Berlint. Az új nagykövet jelölésére azt követően került sor, hogy Donald Trump bejelentette: csökkenti a Németországban állomásozó amerikai katonák létszámát. Grenell távozása azonban nem nyugtathatja meg a német felső vezetést, hiszen a Die Welt napilap szerint Macgregor személyében igazi keményvonalas érkezik Berlinbe.

Alátámasztani látszanak az újság véleményét a CNN által idézett kijelentések is.

– A németeknek, a koreaiakhoz és a japánokhoz hasonlóan, elegük van az amerikai jelenlétből. Úgy gondolom, ha azt akarjuk, hogy a németek kiálljanak magukért, s bebizonyítsák, képesek nagyhatalomként viselkedni, első lépésként meg kell változtatnunk a viszonyunkat Németországgal, katonai értelemben. Világossá kell tennünk, hogy nem mi fogunk elsőként reagálni. Szövetségesek leszünk és támogatást nyújtunk, de nem fogunk több százezer katonát a lengyel határhoz vezényelni, hogy elbánjanak az oroszokkal

– mondta Douglas Macgregor egy tavalyi interjúban. Ugyancsak bírálta Berlint azért, hogy „nemkívánatos muszlim megszállók millióinak” ad jóléti segélyeket, ahelyett, hogy a hadseregére költene többet. A leendő nagykövetnek nem tetszik a náci múlttal való német szembenézés filozófiája sem.

– Van egy beteg elképzelésük, amely szerint az egymást követő nemzedékek sokaságának bűnhődnie kell a német történelem tizenhárom évéért, Németország maradék 1500 évével pedig nem is kell foglalkozniuk. Ez probléma

– nyilatkozta Macgregor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.