Biden: Egész Európa számíthat az Egyesült Államokra

Az elnök a NATO-csúcstalálkozón elmondta, Washington lépéseket tenne, ha megtámadnák a szervezetet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 14. 17:13
BIDEN, Joe; ERDOGAN, Recep Tayyip
Brüsszel, 2021. június 14. Joe Biden amerikai elnök (j) és török hivatali partnere, Recep Tayyip Erdogan a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfõinek találkozóján Brüsszelben 2021. június 14-én. A 30 államot tömörítõ brüsszeli székhelyû észak-atlanti szervezet egynapos csúcstalálkozóján a tagállamok vezetõi az Oroszországgal és Kínával való kapcsolatokról, a kibertámadásokról és a klímaváltozásról tanácskoznak. MTI/EPA/AP/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Európának tudnia kell, hogy számíthat az Egyesült Államokra, a NATO rendkívül fontos a szövetségesek érdekeinek a szempontjából

– jelentette ki Joe Biden amerikai elnök Brüsszelben hétfőn.

Biden a harminc államot tömörítő, brüsszeli székhelyű észak-atlanti szervezet csúcstalálkozójára érkezve hangsúlyozta, hogy a NATO-t alapító egyezmény központi elemének számító, a kollektív védelem elvét rögzítő 5. cikk „szent kötelesség”, e tekintetben is számíthatnak az európai szövetségesek Washingtonra.

– Azt szeretném, ha egész Európa tudná, hogy az Egyesült Államok mellette áll

– hangsúlyozta az elnök hozzátéve: az Egyesült Államok vállalja, hogy NATO-szövetségeseinek a védelmében lépéseket tegyen, ha őket megtámadnák, ahogyan az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért terrortámadások idején a NATO is tiszteletben tartotta a szerződésben rögzített vállalását.

Joe Biden amerikai elnök (j) és török hivatali partnere, Recep Tayyip Erdoğan a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek a találkozóján Brüsszelben 2021. június 14-én
Fotó: /EPA/AP/Olivier Matthys

Méltatta, hogy egyre több NATO-tagország éri el azt a célt, amely szerint a bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát a védelmi kiadásokra fordítják, és a többiek is jó úton vannak efelé. Az amerikai elnök beszélt arról is, hogy a szövetségeseknek fel kell ismerniük az Oroszország és Kína jelentette, a nemzetközi biztonságra veszélyt jelentő kihívásokat. Biden úgy véli, sem Oroszország, sem pedig Kína nem cselekszik oly módon, ahogyan az elvárható lenne. Az észak-atlanti szövetség egynapos csúcstalálkozóján a fő témák között Oroszország, Kína, a kibertámadások és a klímaváltozás szerepelnek. A NATO-csúcs célja egyebek mellett azon 2030-ig megvalósítani kívánt célok és feladatok meghatározása, amelyek hozzájárulnak a szövetség felkészítéséhez a jövő kihívásaira.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.