Bíróság elé áll a haláltábor 96 éves titkárnője

A német hölgyet azzal vádolják, részt vett a stutthofi koncentrációs tábor tömeggyilkosságaiban.

2021. 07. 18. 6:55
null
A stutthofi koncentrációs tábor a felszabadítás után. Forrás: Panstwowe Muzeum Stutthof
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíróság elé kell állnia annak az immár 96 esztendős német hölgynek, aki a stutthofi koncentrációs táborban dolgozott titkárnőként – döntött az itzehoei törvényszék. A tárgyalások valószínűleg szeptember 30-án kezdődhetnek a fiatalkorúak bíróságán, mivel a feltételezett bűnelkövetés idején a gyanúsított még csak 18 esztendős volt.

A csak Irmgad F.-ként azonosított hölgyet azzal vádolják, hogy szerepe volt 11 ezer ember meggyilkolásában. A stutthofi koncentrációs tábor 1939-ben az egyik első tábor volt, amit a nácik Németországon kívül, a megszállt Lengyelország területén építettek, a mai Sztutowónál, Gdansk közelében. Ez volt másrészt az egyik utolsó, amit 1945 májusában felszabadítottak. A haláltáborban becslések szerint több mint 65 ezren haltak meg, nem egészen felük zsidó. A stutthofi tábor is szerepet kapott a „végső megoldás” végrehajtásában, saját gázkamrát és krematóriumot is üzemeltetett, kutatások szerint egyike volt azoknak a helyeknek, ahol az emberi holttestek zsírjából szappant is főztek.

A stutthofi koncentrációs tábor a felszabadítás után
Fotó: Panstwowe Muzeum Stutthof

A gyanúsított 2016-ban került a II. világháború bűntetteit vizsgáló hatóságok célkeresztjébe.

A hölgy 1943 és 1945 között, civilként dolgozott a táborban mint a parancsnok gyors- és gépírója, naponta gépelte le az utasításokat. Állítása szerint mégsem tudott semmit a táborban folyó tömeges gyilkosságokról.

Korábban egyébként tanúként többször is meghallgatták a tábor parancsnokának, Paul Werner Hoppénak az ügyében, akit többéves bujkálás után, 1955-ben ítéltek el, de 1966-ban már szabadult is a börtönből.

Irmgad F. az orvosi szakértői vélemények szerint idős kora ellenére megfelelő fizikai és szellemi állapotban van ahhoz, hogy bíróság elé álljon. A korábbi esetek alapján azonban túl szigorú büntetésre azért nem kell számítania. Éppen tavaly júliusban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság az akkor 93 esztendős Bruno D.-t, aki ugyancsak a stutthofi koncentrációs táborban szolgált őrként. Már azt az esetet is úgy emlegették, mint amely az egyik utolsó holokausztper lehet, miután az esetleges gyanúsítottak már valószínűleg elhunytak vagy túl idősek ahhoz, hogy felelősségre vonják őket. A mostani ügy azért is különleges, mert az eddigi tárgyalások csak ritkán folytak nők ellen, általában a katonákat, nem a titkárnőket állították bíróság elé.

A 93 éves Bruno D. a stutthofi koncentrációs táborban szolgált őrként. Állítja, semmit nem tudott a gyilkosságokról, de bocsánatot kért a holokausztért
Fotó: EPA/Markus Scholz

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.