Biztató jelek Európában, de még messze a vége

Spanyolországban hétfőn már ötödik napja csökkent a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma.

2020. 04. 07. 11:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre bizakodóbbak az európai kormányok a koronavírus-járvány terjedésének lassulása láttán, ezért a korlátozó intézkedések visszavonásáról is egyre több szó esik. Spanyolországban hétfőn már ötödik napja csökkent a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma: tegnap 3386 új esetet szűrtek ki, vasárnap még 5478, szombaton pedig 6969 embernél igazolták a vírust. Az elhunytak száma 528-cal emelkedett tegnap a vasárnapi 694 és a szombati 749 után. Eddig összesen több mint 135 ezren fertőződtek meg és több mint 13 ezren vesztették életüket. Pedro Sánchez miniszterelnök a hét végén azt mondta, hamarosan tetőzni fog a fertőzések száma, ám a kijárási korlátozásokat április 25-ig biztosan fenntartják. Javul a helyzet Olaszországban is: a szombati 4805 és a vasárnapi 4316 után hétfőn 3599-cel nőtt a napi új megbetegedések száma. A bizonyítottan fertőzöttek száma eddig 132 547, a halálos áldozatoké 16 523.

Németországban is csökkent a napi új igazolt fertőzöttek száma: a tegnapi kimutatás szerint országszerte 101 089 ember szervezetében mutatták ki a vírust, ami 4997 esettel több az egy nappal korábbi 96 092 ezernél. Az előző héten még többnyire 6000 körül volt a napi új igazolt fertőzések száma. Az országban eddig 1612 ember halt bele a járványba. Sajtóbeszámolók szerint a kormány hosszú távon arra készül, hogy az iskolák és üzletek lassú megnyitásával párhuzamosan a vírus féken tartása érdekében szigorú intézkedéseket vezet be, amelyek hónapokon keresztül érvényben maradhatnak. Ilyen például a védőmaszk kötelező viselése és a gyülekezés korlátozása.

Az Egyesült Királyságban hétfőn 51 608-ra emelkedett a bizonyítottan fertőzöttek és 5373-ra az elhunytak száma. Itt egyelőre nem figyelhető meg a járvány egyértelmű lassulása, hiszen szombattól tegnapig 3700-zal, 5900-zal, majd 3800-zal nőtt a napi fertőzöttek száma. Boris Johnson miniszterelnököt vasárnap este a londoni rezidenciájához közeli St. Thomas kórházba szállították, miután magas lázra és köhögési rohamokra panaszkodott. A kormányfő már tíz nappal ezelőtt önkéntes karanténba vonult, miután pozitív lett a koronavírustesztje, ám a betegség tünetei nem múltak el. – Jó hangulatban vagyok és folyamatos kapcsolatban állok a csapatom tagjaival, akikkel azon munkálkodunk, hogy legyőzzük a vírust és mindenkit biztonságban tudjunk – közölte az 55 éves Boris Johnson. A miniszterelnök a kórházi ágyából végzi hivatalos teen­dőit, a kormányüléseken Dominic Raab külügyminiszter helyettesíti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.