Bocsánatot kért a japán kormányfőhelyettes, mert etnikai egységről beszélt

Bocsánatot kért kedden Aszo Taro japán kormányfőhelyettes és pénzügyminiszter, mert előző nap arról beszélt, hogy Japán 2000 éve nyelvileg és etnikailag egységes, amivel bírálói szerint semmibe vette az országban élő nemzeti kisebbségeket, például az ország északi részén élő ainukat.

Forrás: MTI2020. 01. 14. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha olyan megjegyzést tettem, amely félreérthető, akkor jobban oda kell figyelnem, és ki kell igazítanom, amit mondtam” – fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján a politikus.

Aszo egy nappal korábban egy fukuokai rendezvényen azt mondta, hogy egyetlen ország sincs, csak Japán, amely 2000 évig fennállt egyetlen nyelvvel, egyetlen közös etnikai csoportként, egyetlen dinasztiával. Kedden ezt úgy magyarázta, arra gondolt, hogy Japán ilyen sokáig fennállt, de nem kellett népvándorlással vagy idegen megszállással szembenéznie ennyi idő alatt.

Az ainuk őshonos nemzeti kisebbség Japánban; az ország északi részén, Hokkaido szigetén élnek, valamint régebben az ország északi részéhez tartozó Kuril-szigeteken és az Oroszországhoz tartozó Kamcsatkán is megtalálhatók voltak. A kormányzat tavaly májusban törvényt fogadtatott el a parlamentben, amely kiemelten védi az ainu kultúrát. Aszo kedden ezzel kapcsolatban közölte, hogy hétfői kijelentésével esze ágában sincs semmibe venni a kormány hivatalos álláspontját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.