Bocsánatot kért Kim Dzsong Un

Az északi vezető levélben sajnálkozott a déli tisztségviselő lelövése miatt.

Magyar Nemzet
2020. 09. 25. 9:18
FILE PHOTO: North Korean leader Kim Jong Un takes part in a meeting of the Political Bureau of the Central Committee of the Workers' Party of Korea
Kim Dzsong Un Fotó: via REUTERS Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bocsánatot kért Kim Dzsong Un, amiért egy határokon áttévedő dél-koreai halászati tisztségviselőt a katonáik agyonlőttek, és az első hírek szerint felgyújtottak. Az észak-koreai vezető szöuli kollégájának írt levelében mély sajnálatát fejezte ki a váratlan incidens miatt, egyben reménynek adott hangot, hogy a történtek nem ártanak a két ország közötti kapcsolatoknak. Phenjan egyúttal közölte vizsgálatuk eredményét is a történtekről.

Eszerint a 47 éves déli tisztségviselő véletlenül északi vizekre tévedt a hajójával. A katonák először figyelmeztető lövéseket adtak le, de mivel ezután sem azonosította magát, úgy tűnt, hogy menekülni próbál. Erre újabb tíz célzott lövést adtak le rá. Azt viszont tagadták, hogy holttestét felgyújtották volna. Állításuk szerint csak vérnyomokat találtak a hajón, amit a koronavírus-járvány miatt bevezetett protokollnak megfelelően felgyújtottak.

Ehhez képest tegnap An Jang Ho altábornagy, a dél-koreai hadsereg egyesített vezérkari főnökségének magas rangú tisztje szerint a katonai felderítés vizsgálódásai arra mutatnak, hogy

az északi területre keveredett halászati tisztviselőt a határtól 38 kilométernyire északra kifaggatták, majd lelőtték, ezt követően a holttestét olajjal leöntötték és felgyújtották.

A ritka bocsánatkérő levél akkor érkezett, mikor Mun Dzsein dél-koreai elnökön már nőtt a politikai nyomás, hogy a történtek miatt ismét konfrontálódjon Észak-Koreával – jegyezte meg a Reuters. Mióta Kim Dzsong Un és Donald Trump amerikai elnök béketárgyalásai tavaly júniusban zátonyra futottak, Szöul és Phenjan viszonya ismét feszültebb, melynek az északiak például egy összekötőiroda felrobbantásával adtak hangot. A novemberi elnökválasztás végéig nem is várható, hogy történik előrelépés a konfliktus megoldásában, de a helyzet elfajulása egyik félnek sem érdeke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.