Véres tűzharc ért véget az afgán fővárosban

Legkevesebb 39 ember vesztette életét és ötvenen megsebesültek az afganisztáni főváros, Dzsalálábád központi börtönének ostroma során. Az akciót az Iszlám Állam terrorszervezet indította, egy helyi illetékes korábban legalább tíz fegyveres támadóról számolt be.

Forrás: MTI2020. 08. 03. 8:48
null
Dzsalálábád, 2020. augusztus 3. Füst tör a magasba egy dzsalálábádi börtönbõl, miután az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet fegyveresei megtámadták az épületet 2020. augusztus 3-án. A tûzharcban több civil életét vesztette, több mint negyvenen megsebesültek. A támadást kihasználva mintegy félszáz rab megszökött, de hamarosan elfogták õket a hatóság emberei és ismét rács mögé kerültek. MTI/EPA/Ghulamullah Habibi Fotó: Ghulamullah Habibi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy huszonhárom órás drámai összecsapást követően az afgán hatóságok visszafoglalták a börtönt, amit az Iszlám Állam harcosai ostromoltak meg vasárnap este. Akciójukat egy autóbombával indították, a pokolgépet egy öngyilkos merénylő aktiválta.

A támadás leverését Mohammed Jaszin Zia afgán vezérkari főnök vezette, aki a sajtónak elmondta, összesen nyolc fegyveressel végeztek. Az áldozatok között vannak civilek, rabok és a biztonsági erők tagjai is. A halottak száma a sebesültek nagy száma miatt tovább növekedhet.

A dzsihadista terrorszervezet egyik öngyilkos merénylője vasárnap a börtönnél felrobbantotta robbanóanyaggal megpakolt gépkocsiját, majd társai behatoltak a börtönbe és tüzet nyitottak. Az őrség felvette velük a harcot.

A dzsihadisták elfoglaltak egy közeli lakóépületet is, ami megnehezítette a helyszínre vezényelt biztonsági erők dolgát. A támadást kihasználva a csaknem 1800 rabból legalább ezerháromszázan megszöktek, de közülük 1025-öt elfogtak és más büntetés-végrehajtási intézményekbe szállították őket. További több mint háromszáz fogoly továbbra is szökésben van.

Tamim Arif nangarhari helyettes kormányzó szerint a dzsihadisták elsősorban azért támadták meg a börtönt, hogy kiszabadítsák a fogvatartottakat, akik között vannak az Iszlám Állam és a tálib mozgalom tagjai, valamint kábítószer-kereskedők is.

Hírügynökségek felhívták a figyelmet arra, hogy a rajtaütés egy nappal azután történt, hogy az afgán erők bejelentették, ugyancsak Dzsalálábádban megölték az Iszlám Állam afganisztáni ágának kémfőnökét, Aszadullah Orokzait.

A Szíriából és Irakból jórészt kiszorított Iszlám Állam 2015-ben jelent meg Afganisztánban, azóta számos támadást hajtott végre elsősorban síita mecsetek ellen és rendezvényeken. Az ENSZ adatai szerint a legtöbb merényletet a kelet-afganisztáni Nangarhar és Kunar tartományban, valamint Kabulban hajtották végre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.