Botránnyá dagadt a késelés

Christophe Castaner francia belügyminiszter tegnap elismerte, hogy a párizsi rendőr-főkapitányságon négy rendőr életét követelő késes ámokfutás rávilágított: voltak hiányosságok az iszlamista támadó kiszűrésében. A tárcavezető ugyanakkor jelezte, nem kíván lemondani az ellenzéki követelések nyomán. Mint szintén elismerték, az elkövető az iszlám szélsőséges szalafista mozgalmához tartozó emberekkel állt kapcsolatban, és tudatosan tervezte meg tettét.

2019. 10. 07. 6:44
French police secure the area in front of the Paris Police headquarters in Paris
Készenlét a főkapitányságnál. Hátat fordítottak az értesüléseknek Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Természetesen történtek hiányosságok. Természetesen történtek működési zavarok – mondta a francia belügyi tárca vezetője tegnap egy tévéinterjúban, három nappal azután, hogy a rendőrség hírszerzési igazgatóságán egy 45 éves informatikus konyhakésekkel megölte négy kollégáját.

Christophe Castaner elmondta: tény, hogy az első vizsgálatok arra derítettek fényt: Michael Harponról a környezete tudta, hogy egyetértett a muzulmán vallás nevében elkövetett egyes bűntettekkel. Így azt állította többek között, megérti a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen 2015. januárban elkövetett, tizenkét áldozatot követelő dzsihadista támadás elkövetőit, de erről az informatikus közvetlen kollégái nem tettek jelentést feletteseiknek, írta a távirati iroda. A miniszter szerint ez súlyos működési zavarokra utal.

Készenlét a főkapitányságnál. Hátat fordítottak az értesüléseknek
Fotó: Reuters

A jobboldali ellenzék még szombaton jelezte: e héten parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi annak kivizsgálására, hogyan dolgozhatott egy ilyen ember a párizsi rendőrprefektúra hírszerzési igazgatóságán, ahol éppen olyan érzékeny adatokat dolgoznak fel, mint a terrorizmussal kapcsolatos információk.

A jobbközép Köztársasá­giak nemzetgyűlési csoportja Castaner lemondását követelte, miután a támadást követően még azt mondta: rendőrkollégái korábban soha nem észleltek aggodalomra okot adó viselkedési zavart Harponnál. – Meg kell érteni, miért és hogyan lehetséges ilyesmi – fogalmazott Nicolas Sarkozy volt jobbközép államfő. Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke állambotrányról és súlyos működési zavarokról beszélt. Szintén úgy vélte, a belügyminiszter felelősségét is meg kell vizsgálni.

Édouard Philippe kormányfő tegnap kiállt minisztere mellett. Pedig Jean-Francois Ricard, a terrorelhárítási ügyészség vezetője még szombaton azt mondta: az ámokfutó az iszlám radikális nézeteit vallotta, a szélsőséges szalafista mozgalomhoz tartozó emberekkel állt kapcsolatban, és tudatosan tervezte meg mostani tettét.

Elein­te az ügyészség még szándékos emberölés és emberölési kísérlet ügyében indított vizsgálatot, a terrorelhárítási ügyészég csak pénteken vette át az ügyet a nyomozók által gyűjtött bizonyítékok alapján. Előzőleg kihallgattak a kétgyerekes apa környezetéből többeket is, köztük a feleségét, illetve átvizsgálták mobiltelefonját.

Egy elkövető profilja

A támadást megelőző órákban Michael Harpon 33 SMS-t váltott feleségével, mindegyik kizárólag vallási tartalmú volt, derült rá fény. Az üzenetek vagy az „Allah akbar!” kifejezéssel zárultak, vagy azzal: „Én vagyok szeretett prófétánk, Mohamed, és tanulmányozd a Koránt!” Mint kiderült, Harpon felettesei tudtak róla, hogy utóbb furcsán viselkedett. Sőt néhányan arról is, hogy az iszlám hitre 2008-ban áttért férfi egyre gyakrabban járt mecsetbe, mégpedig muzulmán viseletben. A tettes a Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén született, és marokkói származású feleségéhez hasonlóan siketnéma volt. Nem állt megfigyelés alatt, nem szerepelt a titkosszolgálatok nyilvántartásában, és az ötévenként kötelező alkalmassági vizsgálat sem jelzett nála pszichológiai problémát, de korábban családon belüli erőszak miatt eljárás folyt ellene.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.