Brazília az Egyesült Államokkal közösen szállít humanitárius segélyt Venezuelának

Brazília az Egyesült Államokkal közösen szállít humanitárius segélyt a venezuelai határra február 23-tól Juan Guaidó ellenzéki vezető kérésére – jelentette be Otávio Santana Barros brazil elnöki szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI2019. 02. 20. 6:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barros elmondta, hogy a gyógyszer- és élelmiszersegélyt az észak-brazíliai Boa Vista városából Guaidó szervezésében – venezuelai teherautókat vezető venezuelai állampolgárok – fogják átvinni a határon.

Jair Bolsonaro államfő szóvivője hozzátette azt is, hogy egy különleges tárcaközi csoportot bíztak meg a logisztikai kérdések lebonyolításával.

A brazil külügyi tárca közleménye szerint a segélyszállítmányokat Boa Vista és Pacaraima városokban fogják elhelyezni, ahonnan „Juan Guaidó ideiglenes elnök kormányzata” elszállíthatja azokat. „Brazília azért csatlakozik ehhez a fontos nemzetközi kezdeményezéshez, hogy támogassa Guaidó kormányát és a venezuelai népet” – derült ki az állásfoglalásból.

José Manuel Olivares, a hatalmától megfosztott, ellenzéki többségű venezuelai nemzetgyűlés egyik képviselője a National című helyi lapnak nyilatkozva elmondta: az ellenzék a polgárok tömeges részvételével akarja behozni a segélyeket az országba. „Nem tárhatom fel a taktikánk részleteit, de annyit elmondhatok, hogy át fogunk jutni” – jelentette ki.

A hivatalban lévő Nicolás Maduro baloldali elnök újra és újra leszögezte, hogy Venezuela nem fogad el „alamizsnát”, nem engedi be az Egyesült Államok segélyeit, mert ezt a törekvést egy amerikai katonai beavatkozás előkészítésére szánt cselnek tekinti.

Venezuelában hatalmi harc zajlik Maduro és a magát Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó között.

Eközben Vladimir Padrino védelmi miniszter kijelentette: a hadsereg katonái továbbra is az ország határain állomásoznak, hogy megakadályozzák a területsértést.

Padrino az amerikai támogatást élvező ellenzékre utalva leszögezte: az ellenzéknek a katonák „holttestein” kell áthaladni ahhoz, hogy „bábkormányt” hozzanak létre.

Guaidó ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az általa elnökölt törvényhozás hozza a döntéseket, nem egy külföldi hatalom.

A nap folyamán a kubai vezetés reagált Donald Trump amerikai elnök kijelentésére, miszerint a venezuelai vezetés a karibi szigetállam bábja. Havanna alávaló vádként visszautasította Trumpnak azt a megjegyzését is, hogy kubai csapatok állomásoznak Venezuelában.

„A legerősebb és leghatározottabb formában visszautasítja ezt a rágalmat” hangsúlyozta Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter, aki bizonyítékot követelt Washingtontól állításainak alátámasztására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.