Brüsszeli zavar a román kormányzati káosz miatt

Victor Negrescuval kapcsolatban nem alkalmassági, hanem politikai, illetve legitimitási problémák merültek fel Brüsszelben.

PEJCINOVIC BURIC, Marija; Negrescu, Victor;
Brüsszel, 2017. december 12. Marija Pejcinovic Buric, külügy- és európai ügyek horvát minisztere (b) és Victor Negrescu, európai ügyekért felelõs román miniszter az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsának brüsszeli ülésén 2017. december 12-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq) Fotó: STEPHANIE LECOCQ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszelben is zavart okozott a román belpolitikai káosz, miután Bukarest harmadik uniós biztosjelöltjének személye is éles vitákat gerjesztett. Victor Negrescuval kapcsolatban nem alkalmassági, hanem politikai, illetve legitimitási problémák merültek fel.

Ursula von der Le­yen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a minap levélben kérte fel Vio­rica Dancila ügyvezető miniszterelnököt, hogy nevezzen meg egy újabb jelöltet, s ezt a szociáldemokrata kormányfő meg is tette. Csakhogy Negrescu jelölését nem egyeztette Klaus Johannis államfővel, illetve a többi román párttal. Ez jelen esetben azért jelent problémát, mert egy bukott kabinetről és miniszterelnökről beszélünk Dancila esetében, azaz erősen vitatott a legitimitás hiánya okán megkérdőjelezhető a jogosultsága az egyoldalú jelölésre.

Kedd este brüsszeli diplomáciai források arról számoltak be, hogy Ursula von der Leyen újabb jelöltet vár Romániá­tól Victor Negrescu helyett. Brüsszelben a jelenlegi romániai belpolitikai válság idején olyan jelölt nevét várják, aki mindegyik főbb pártnak elfogadható, márpedig Klaus Johannis román elnök azonnal tiltakozott a megnevezett volt miniszter ellen.

Az államfő leszögezte: csak a parlament által beiktatandó új kormány jogosult arra, hogy Románia nevében uniós biztost jelöljön. A döntés azért sem mellékes, mert a következő kabinet a tervek szerint egy európai néppárti (EPP) politikust fog megnevezni, nem szociáldemokratát, így ez nyilván jobban tetszene az ­EPP-s Ursula von der Leyennek. Johannis korábbi pártja, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt elnökének, Ludovic Orbannak adott kormányalakítási megbízást. Az új kormány november 4-én járul bizalmi szavazásra a bukaresti parlament elé.

Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök szerint az Európai Bizottság megválasztott elnökének, Ursula von der Le­yennek megfogalmazásába, hogy „minél hamarabb” nevesíteni kell egy román biztosjelöltet, még „belefér” a jelenlegi bukaresti ütemterv.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.