Caracas a nagykövetsége fokozott védelmét kéri az amerikai kormánytól

Caracas a nagykövetsége fokozott védelmét kérte csütörtökön az amerikai kormánytól, miután a washingtoni épület előtt kisebb incidens volt Nicolás Maduro venezuelai elnök hívei és ellenzői között.

Forrás: MTI2019. 05. 03. 8:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elvárjuk az amerikai külügyminisztériumtól, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény aláírójaként teljesítse kötelezettségeit, és védje meg Venezuela washingtoni nagykövetségét” – írta Twitter-bejegyzésében Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter. Egyúttal megjegyezte: Washingtonnak ugyanúgy védelmeznie kell a nagykövetség épületét, ahogyan a venezuelai kormány védi a caracasi amerikai külképviseletet.

Venezuela washingtoni nagykövetségén – ahol jelenleg nem dolgoznak diplomaták – három hét óta éjjel-nappal Nicolás Maduro elnök hívei táboroznak. Táblákat tartanak a magasba „El a kezekkel Venezuelától!” és „Békességet akarunk!” feliratokkal. A Maduro-rendszer mellett tüntetők hangot adnak amiatti felháborodásuknak is, hogy – mint fogalmaznak – Washington „puccsot akar Venezuelában”.

Csütörtökön kisebb incidens történt: amikor élelmet akartak bevinni a tiltakozóknak, Maduro-ellenes venezuelaiak kis csoportja nekitámadt az ajtót nyitó tüntetőknek. Az amerikai rendőrség a támadók közül három embert előállított.

Az amerikai főváros szívében lévő venezuelai nagykövetségen nem dolgoznak diplomaták. Januárban ugyanis – miután Washington elismerte ideiglenes államfőnek Juan Guaidó ellenzéki vezetőt – Nicolás Maduro bejelentette a diplomáciai kapcsolatok megszakítását, és elrendelte a követség, továbbá valamennyi konzulátusi épület lezárását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.