Ciánnal akarták megmérgezni a kárpátaljai magyarokat?

Az ukrán hatóságok cáfolták, hogy radikálisok a beregszászi ivovízhálózat megmérgezésére készültek.

Magyar Nemzet
2020. 12. 08. 11:50
null
Forrás: Facebook / Ukranian Police Control
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fiatalok egy csoportja ciánnal akarta megmérgezni Beregszász ivóvízhálózatát – adta hírül a Kárpátalja.ma hírportál, a Police Control Ukraine nevű Facebook-csoport értesüléseire hivatkozva. Petruska István, a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció vezetője a Facebookon kommentálva cáfolta a hírt az egyik hírportál linkje alatt. Később a Kárpátaljai Igaz Szó megkeresésére az ukrán hatóságok is cáfolták, hogy bárkivel szemben büntetőeljárást folytatna az ügyben. Az viszont nem egyértelmű, hogy ha álhírről van szó, rémhírterjesztés vádjával miért nem indítottak eljárást a hírt elsőként közreadó oldal ellen?

A Police Control Ukraine arról írt, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) sikerült feltörnie a társaság titkos Telegram-csatornáját, melyben arról írtak, hogy

meg akarják tisztítani Kárpátalját a szeparatistáktól, Beregszászt pedig a magyaroktól.

A bejegyzés szerint a gyanúsítottak öten vannak, kettőjüket elfogták, hármójukat még keresik. A helyszínen valamilyen port tartalmazó csomagokat is találtak, ezeket lefoglalták, Ungvárra és Kijevbe küldték.

Nem csoda, hogy a kárpátaljai magyar sajtón futótűzként terjedt végig a hír, hiszen a jelenlegi kárpátaljai hangulatban nem lett volna elképzelhetetlen egy effajta akció.Nem ez volt az első eset ugyanis az utóbbi időben, hogy a kárpátaljai magyarságot fenyegetések érik. Néhány nappal ezelőtt több kárpátaljai magyar intézmény kapott levelet, melyben ismeretlenek éppen arra figyelmeztettek:

– Egy hetet kaptok arra, hogy elhagyjátok az ukrán földet. Ellenkező esetben mindannyiótokat megmérgezünk, akár a patkányokat. A túszaink vagytok. Az »első fecske« hét nap múlva érkezik. Várjátok!

Ezt megelőzően a világhálóra olyan – azóta törölt – felvétel került fel, amelyen Beregszász határában egy csuklyás alak náci karlendítéssel intézett ultimátumot a magyarokhoz, halállal fenyegetőzve.

Fotó: YouTube, Kárpátalja.ma

– Ukrán földön éltek, mind tudjuk, hogy kik vagytok. Mi tudjuk, hol dolgoztok, hol éltek, hol vannak a gyermekeitek – ígérte az ismeretlen.

Augusztus 20-án, a magyar államalapítás ünnepén ugyancsak névtelen, magát ukrán hazafinak valló levélíró küldött fenyegető üzenetet a Kárpátalja.ma szerkesztőségének és más magyar szervezeteknek. Ebben arra figyelmeztettek, hogy ha a magyar közösség továbbra is biztonságban szeretne élni ukrán földön, akkor fel kell hagynia a nemzeti enklávé létrehozásával. Az ügyben nyomozás indult, de a hatóságok azóta sem jutottak semmire.

A hatóságok állításuk szerint már be is azonosították a fenyegetőző férfit, aki szerintük egy szomszédos országból érkezett, és már el is hagyta Ukrajnát. Más forgatókönyvet festett le viszont Hennagyij Moszkal, korábbi kárpátaljai kormányzó.

Ő úgy vélte, az ukrán titkosszolgálat állhat a felvétel elkészítése mögött, amellyel az volt a céljuk, hogy eltereljék a figyelmet a magyarság intézményeiben végzett megalapozatlan házkutatásokról.

Ezzel arra utalt, hogy nemrégiben az SZBU kommandósai rontottak be a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székházába, valamint Brenzovics László elnök lakásába. Indoklásuk szerint azért tartottak házkutatást, mert olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására irányul.

Az ügy Magyarországon is nagy vissz­hangot keltett, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bekérette az ukrán nagykövetet, valamint az Euró­pai Unióban és a NATO-ban is szót emelt. Hétfőn némiképpen békülékenyebb hangnemben Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter már arról beszélt: Ukrajna nem érdekelt abban, hogy politikai harcot vívjon Magyarországgal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.