Egész Amerikában tombol az erőszak

A Washington állambeli Seattle-ben könnygázzal oszlattak fel egy erőszakba torkolló tüntetést a rendőrök.

Magyar Nemzet
2020. 07. 27. 6:05
Members and supporters of an all-Black militia group called NFAC hold an armed rally in Louisville
Grand Master Jay, center, leader of an all-Black militia group called NFAC, leads his followers on a march during an armed rally in Louisville, Kentucky, U.S. July 25, 2020. REUTERS/Bryan Woolston TPX IMAGES OF THE DAY - RC2M0I9GI3Y8 Fotó: Bryan Woolston
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csillapodnak a kedélyek az Egyesült Államokban, ahol az elmúlt hétvégén ismét erőszakossá váltak a rasszizmusellenes tüntetések több nagyvárosban. A Washington állambeli Seattle-ben könnygázzal oszlattak fel egy erőszakba torkolló tüntetést a rendőrök. A sajtó beszámolói szerint az egyenruhások annak hatására kezdtek a több ezer fős tömeg feloszlatásába, hogy tucatnyian a tömegből felgyújtották a fia­talkorúak börtönének és bíróságának egy félig kész épületét. Huszonöt embert őrizetbe vettek a bűncselekménnyel kapcsolatban.

A tömegoszlatás és az őrizetbevételek során egy rendőr megsebesült a lábán valamilyen robbanószerkezettől, összesen pedig huszonöt rendfenntartó szenvedett sérülést.

A demonstrálók az ellen is tiltakoztak, hogy Donald Trump amerikai elnök kérés nélkül szövetségi rendfenntartó erőket küldött több városba, köztük Seattle-be, az elharapódzó erőszakos bűncselekmények megfékezésére, és hírek terjedtek el arról több esetben, hogy ezek a szövetségi ügynökök túllépik a hatáskörüket.

Fotó: MTI/AP/Marcio Jose Sanchez

A texasi Austinban mintegy százfős tüntetés volt szombaton, és több lövés eldördült. Egy embert halálosan megsebesítettek – közölték a hatóságok, de egyelőre többet nem közöltek az esetről. A coloradói Denverben is volt tüntetés szombaton.

Valaki autóval a demonstrálók közé hajtott, egy tüntetőt pedig meglőttek. A Kentucky állambeli Louisville-ben egy lőfegyverekkel felszerelt fekete milícia tagjai vonultak fel, igazságot követelve a fehér rendőrök által vegzált fekete embereknek. A csoport végigvonult az utcán, de a rendőrségnek sikerült elkülönítenie őket a fehér ellentüntetőktől.

Az Oregon állambeli Portlandben péntek éjjel törtek ki összecsapások feketejogi aktivisták és a szövetségi rendfenntartó erők között, akik számos helyi vezető szerint túlzott erőszakot alkalmaztak.

A szombat esti tüntetések során a tiltakozók kövekkel, palackokkal és petárdákkal dobálták meg, illetve festékkel öntötték le a helyi bíróság egyik épületét.

Grand Master Jay és felfegyverzett rohamosztagosai igazságot követelnek a feketéknek Louisville-ben
Fotó: Reuters

Egy tüntetéseken résztvevő fekete férfi, Gabriel Johnson elmondta a Fox News hírcsatornának, hogy mások rasszistának nevezték, amiért amerikai zászlót lengetett. – Ezeknek az embereknek semmi közük a fekete életekhez – utalt a férfi az országos tüntetéshullám élére álló Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) nevű mozgalomra.

Levonulás

A fekete amerikaiak iránti szolidaritásuk jeléül nem letérdeltek, hanem elhagyták a pályát az amerikai himnusz lejátszása közben a WNBA női kosárlabdaliga két csapatának, a Seattle Stormnak és a New York Libertynek a játékosai szombaton. Elmondásuk szerint akciójukkal Breonna Taylor, az előtt a 26 éves fekete nő emléke előtt kívántak tisztelegni, akit a Kentucky állambeli Louisville-ben öltek meg rendőrök a saját lakásában. A 26 éves sürgősségi nővér március ­13-án halt meg, amikor a kábítószer-ellenes csoport rendőrei letartóztatási paranccsal a kezükben hatoltak be a lakásába, s lövöldözésbe keveredtek Taylor élettársával, Kenneth Walkerrel. Taylor meggyilkolása azután került ismét reflektorfénybe, hogy országszerte tüntetések és zavargások robbantak ki május végén a Minneapolisban egy fehér rendőr által megölt fekete ­George Floyd halála nyomán.

A sportot sem kíméli a Black Lives Matter
Fotó: Europress/AFP

A koronavírus-járvány után újra elkezdődött kosárlabda-bajnokság idei évadát ­Breonna Taylor emlékének szenteli a WNBA. A rasszizmus elleni tiltakozás eddig leginkább úgy nyilvánult meg a sportéletben, hogy a különböző sportágak játékosai letérdeltek a himnusz közben.

A kosárlabdázók akciójával nem mindenki értett egyet. – Gyalázatos. Ez nem hozza közelebb egymáshoz az amerikaiakat. Ez nem más, mint politikai mutatvány, amely tiszteletlenség az életüket az országukért feláldozó férfiak­kal, nőkkel és gyermekekkel szemben. A WNBA magáévá tette a Black Lives Matter politikai mozgalmat, s hátat fordított az amerikai zászlónak. Ez nem sport, hanem politika – fakadt ki Kelly Loeffler republikánus szenátor. Mike Ditka egykori amerikaifutball-játékos és -edző pedig annyit mondott a himnuszt meggyalázó sportolókról: „Hagyják el az országot, menjenek a pokolba!” (K. Z.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.