Egy amerikai bíró felfüggesztette a kínai TikTok letöltésének tilalmát

Egy amerikai kerületi bíró átmeneti időre felfüggesztette a kínai TikTok videómegosztó letöltésének kormányzati tilalmát. A döntést néhány órával a Trump-kormányzat tiltó intézkedésének életbe lépése előtt hozták nyilvánosságra.

Forrás: MTI2020. 09. 28. 8:05

Egy amerikai kerületi bíró átmeneti időre felfüggesztette a kínai TikTok videómegosztó letöltésének kormányzati tilalmát. A döntést néhány órával a Trump-kormányzat tiltó intézkedésének életbe lépése előtt hozták nyilvánosságra.

Az ügyben a TikTok nyújtott be perkeresetet az amerikai kormányzat ellen. A vállalat jogászainak érvelése szerint a tilalom sérti az első és ötödik amerikai alkotmánykiegészítést. Az első a szólás szabadságát, az ötödik pedig az ártatlanság vélelmét garantálja.

Donald Trump amerikai elnök augusztus elején írt alá rendeletet a TikTok-applikáció letöltésének betiltásáról.

A Trump-kormányzat szerint a TikTok – csakúgy, mint a szintén kínai WeChat üzenetküldő szolgáltatás – révén a Kínai Kommunista Párt amerikai állampolgárok bizalmas adataihoz férhet hozzá, és ez a kormányzat álláspontja szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára.

A kínai törvények szerint ugyanis a vállalatnak – kérésre – kötelezően ki kell szolgáltatnia az adatokat a kínai hatóságoknak. A TikTok ezt mindig következetesen tagadta, és az ártatlanság vélelmével érvelve leszögezte, hogy az amerikai felhasználók adatait az Egyesült Államokban és Szingapúrban tárolják, ahová nem terjed ki Kína joghatósága.

Carl Nichols kerületi bíró a TikTok javára ítélt, ám döntésének indoklását a szokásoktól eltérően nem hozták nyilvánosságra.

A TikTok közleményben tudatta, hogy örömmel vette a döntést, és leszögezte, hogy a továbbiakban is meg fogja védelmezni a jogait. Az amerikai kereskedelmi minisztérium szintén közleményt adott ki, amelyben közölte: tudomásul veszi a döntést.

A vasárnapi döntéssel azonban a TikTok amerikai jövője nem dőlt el végleg. A videómegosztó jelenlegi tulajdonosa, a kínai Bytedance, amely jelenleg tárgyalásokat folytat az Oracle informatikai óriásvállalattal és a WalMart kiskereskedelmi áruházláncolattal részvényeinek eladásáról. Donald Trump azonban a napokban megerősítette: csakis abban az esetben egyezik bele az ügyletbe, ha a Bytedance átadja a TikTok feletti teljes kontrollt az amerikaiaknak. A kínai félnek november 12-ig áll rendelkezésére idő az adásvétel nyélbeütésére, ha addig nem sikerül, akkor – Trump egy másik rendelete értelmében – végleg felfüggesztik az Egyesült Államokban.

A Tiktoknak az Egyesült Államokban több mint százmillió, világszerte pedig mintegy hétszázmillió felhasználója van. Az idén júniusban Indiában betiltották, több másik kínai szolgáltatóval egyetemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.