Egy évvel elhalasztják az angliai helyhatósági választásokat

Forrás: MTI2020. 03. 13. 17:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új típusú koronavírus okozta járvány miatt egy évvel elhalasztotta a brit kormány az angliai helyhatósági és polgármester-választásokat, amelyeket az eredeti tervek szerint május 7-én tartottak volna.

A Downing Street pénteki bejelentése szerint az intézkedést az indokolta, hogy a nagy-britanniai járvány a szakértők várakozása alapján éppen a tervezett időpontban tetőzik, így nem lenne praktikus ekkor választásokat rendezni.

Angliában 118 helyi tanács és a londoni városháza teljes képviselőtestületének összetételéről döntöttek volna a májusi választáson. Londonban emellett polgármester-választást is tartottak volna.

A londoni polgármesteri tisztséget az ellenzéki Munkáspárt képviseletében Sadiq Khan tölti be az előző, 2016-os választások óta.

Khan megválasztása előtt nyolc évig a jelenlegi konzervatív párti brit miniszterelnök, Boris Johnson volt London polgármestere.

A pénteki halasztási döntés előzményeként a brit választási bizottság levélben kérte a kormányt új, későbbi időpont kijelölésére, arra hivatkozva, hogy az ország a járvány miatt példátlan időket él, és ebben a környezetben nem lehet garantálni azt, hogy a választók biztonságban és bizalommal tudjanak részt venni a választásokon.

A választási bizottság érvei között szerepel az is, hogy a járvány terjedése elleni intézkedések miatt nem garantálható a kampányrendezvények megtartása sem, és így az sem, hogy a jelöltek közvetlenül ismertetni tudják programjaikat a választókkal.

A testület ugyanakkor csak őszig kérte a választások kitolását, ám a kormány pénteken egy teljes évre szóló halasztást jelentett be.

Robert Buckland igazságügyi miniszter a londoni alsóháznak küldött leiratában közölte: a kormány azért döntött így, mert fontos, hogy mindenki bizalommal részt tudjon venni a helyhatósági és a polgármester-választásokon, és a jelenlegi körülmények közepette ez volt a helyes döntés.

A Downing Street előző este bejelentette, hogy koronavírus okozta járvány miatt nem tartják meg az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének kialakítását célzó tárgyalássorozat Londonban tervezett jövő heti fordulóját sem az eredetileg tervezett formában.

A londoni miniszterelnöki hivatal szerint a két fél jelenleg a megbeszélések folytatásának más módjait vizsgálja, köztük azt, hogy lehetséges-e videokonferenciák formájában megtartani a tárgyalási fordulókat.

Nagy-Britannia január 31-én lépett ki az Európai Unióból. A kétoldalú kapcsolatok további szabályrendszeréről szóló tárgyalássorozat március 2-án kezdődött Brüsszelben egy négynapos fordulóval, és a jövő héten folytatódott volna Londonban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.