Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 21., hétfő, Alajos, Leila napja
HÍR TV - BAYER SHOWGyurcsány valóban egy veszélyes játékos.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/egyre-jobban-elmergesedik-a-cseh-orosz-viszony-9695102/

Egyre jobban elmérgesedik a cseh–orosz viszony

Lényegében ultimátumot adott Csehország Moszkvának: szerdán bekérették a külügyminisztériumba Oroszország nagykövetét, Alekszandr Zmejevszkijt. Prága követelte, hogy Oroszország csütörtök délig változtassa meg a korábbi döntését, és engedje vissza a kiutasított húsz cseh diplomatát a moszkvai nagykövetségre. A két ország közötti kapcsolat hirtelen azután romlott meg, hogy múlt szombaton Csehország tizennyolc orosz diplomata kitiltásáról döntött. Az indoklás szerint a követség kiutasított munkatársai az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak, és közük lehetett a 2014-es vrběticei lőszerraktárak felrobbantásához – az innen származó muníciót ugyanis Ukrajnába és Szíriába exportálták volna.

 

Oroszország másnap reagált: a moszkvai cseh nagykövetség húsz diplomatáját utasították ki. Csak hogy, amíg a prágai orosz képviselet nagyobb létszámmal dolgozik, és a cseh lépések lényegében nem érintették a munkáját, addig Moszkva válasza teljesen megbénította a cseh nagykövetség működését. Prága szerint lényegében öt emberük maradt, ráadásul Moszkva orosz állampolgárok felvételét is megtiltotta, ami ellehetetleníti a további munkát. Ezért Prága csütörtökön újabb, arányos választ adott: csak öt orosz maradhat a külképviseleten, azaz nagyjából 22 diplomatának és ötvenfős adminsztrációs személyzetnek kell távoznia. A cseh felsőház tegnap este ugyancsak újabb lépésekről tárgyalt: a szenátus azt kérte a cseh kormánytól, hogy Oroszországot zárják ki a Csehországban éppen folyamatban lévő atomerőmű-építési pályázatokból és más kritikus infrastruktúra fejlesztéseiből, Moszkva fizessen kártérítést, és az ügyet vigyék az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) és az Európai Unió elé.

Csehország moszkvai nagykövetségéről távozóknak integetnek a maradók 2021. április 19-én. Az előző nap az orosz kormány kiutasított húsz cseh diplomatát arra válaszul, hogy Csehországban tizennyolc orosz diplomatát minősítettek nemkívánatos személynek
Fotó: Urij Kocsetkov / MTI/EPA/J

A cseh szenátus szerint továbbá fel kell mondani az Oroszországgal 1994-ben kötött barátsági és együttműködési szerződést, az orosz nagykövetség létszámát pedig egy főre kell csökkenteni.

A cseh ultimátumra Moszkva azzal reagált, nem tűrik, hogy ilyen stílusban beszéljenek Oroszországgal. – Éppen ma, az évértékelő beszédében Putyin elnök arról beszélt, hogy értelmetlen velünk a követelőzés stilisztikája szerint tárgyalni – idézte az elnök szóvivőjét, Dmitrij Peszkovot az RBK orosz hírügynökség. Vlagyimir Putyin a szerdán tartott évértékelő beszédének mintegy tizennyolc százalékát szentelte a nemzetközi helyzetnek. Az orosz államfő szerint Oroszország „nem akarja felégetni a hidakat”, de ha kell, akkor az orosz válasz „aszimmetrikus, gyors és kemény lesz”.

– Bízom benne, hogy senkinek nem jut majd eszébe átlépnie Oroszországgal szemben azt az úgy nevezett vörös vonalat. Hogy az hol fog majd húzódni, arról mi magunk fogunk dönteni minden egyes konkrét esetben

– mondta Putyin.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

EGYMÁST FALJÁK FEL

A DK-hoz igazolnak a szocialisták húzóemberei
Egyre-másra veszíti el az MSZP fajsúlyos politikusait, akik sorra a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalícióban landolnak.

KÉPESEK VAGYUNK AZ ÚJRAKEZDÉSRE

Dömötör Csaba: A mi tervünk a jó kormányzás
Az államtitkár szerint lehet, hogy Gyurcsány Ferencnek van igaza, és a baloldalon egyszázaléknyi súlya sincs Karácsony Gergelynek.
Sidi felmentésben reménykedett, ehelyett megduplázták a büntetését
A világ- és Európa-bajnok puskás belépett csapattársa szobájába, majd közel 45 perc után elhagyta azt.

Poszt-trauma

A fél világ letérdel a BLM előtt
A nemzeti hősök szobrait lerombolják Amerikában, a BLM nevében pusztító söpredék tiszteletére pedig szobrokat állítanak.

Poszt-trauma

Orbán kedvence okozhatja Dobrev bukását
Elválik az ocsú a búzától.

Poszt-trauma

Elszabadult az őrület a Városházán
Hamarosan eljön az a pillanat, amikor a többség megunja, hogy egy emberkísérlet részeseként a bolondot járassák vele.

Aktuális

Fehérváron bocsátották ki a nyolcadik emlékérmét
Hatodik alkalommal rendezte meg a Nemzeti Örökség Intézete az emlékhelyek napja országos programsorozatot.

Fricz Tamás blogja

Így jutunk el Sólyom Lászlótól Vörös Imréig
A balliberálisok kíméletlen és kegyetlen rendszervisszaváltást fognak végrehajtani.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!