Egységben a világ legerősebb gazdaságai

2020. 03. 28. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együtt vagy külön? – ez volt az alapkérdése a G20-ak csütörtöki rendhagyó videókonferenciájának. A világ 19 legerősebb gazdaságú országát plusz az Európai Uniót tömörítő nemzetközi fórum Szaúd-Arábia kezdeményezésére ült össze, hogy választ találjanak a koronavírus-járvány kihívásai­ra. Ezúttal az óriási felhajtás elmaradt: Donald Trump amerikai elnök például a Fehér Házból, Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök az irodájából, míg Justin Trudeau kanadai miniszterelnök – akinek feleségét pozitívan tesztelték a vírusra – saját otthonából jelentkezett be.

Záróközleményükben a G20-ak szokatlanul egységes és határozott hangnemben szögezték le elkötelezettségüket, hogy „bármi áron legyőzzék a járványt”. Bejelentették, hogy 5000 milliárd dollárt fordítanak a gazdaság élénkítésére és a munkanélküliség visszaszorítására számos csatornán keresztül, mint például célzott adó- és költségvetési politikával, gazdasági intézkedésekkel és garancianyújtással. Felszólították a pénzügyminisztereket és jegybanki vezetőket, hogy folyamatosan egyeztessenek. Megegyeztek a létfontosságú orvosi eszközök szabad áramlásában, a megszakadt ellátási láncok helyreállításában. Felismerték azt is, hogy a válsághelyzetben különösen kiszolgáltatottak és segítségre szorulnak a fejletlenebb országok, különösen Afrika, továbbá a menekültek.

Az alapvető nézeteltéréseket persze nem sikerült egy csapásra félretenni. Nem esett szó például a szaúdi–orosz „olajháborúról”, amelynek következtében mélypontra került az olaj ára, tovább mélyítve az egyébként is súlyos gazdasági válságot. Vlagyimir Putyin orosz elnök felvetette viszont, hogy a jelen helyzetben átmenetileg fel kellene függeszteni a nemzetközi szankciókat. Bár nem mondta ki konkrétan, ezzel nyilvánvalóan egyrészt az Oroszország ellen a Krím bekebelezése miatt kivetett büntetésekre, másrészt az Iránt sújtó szankciókra gondolt.

Konkrét intézkedésekben a videókonferencián nem egyeztek meg, de nem is ez volt a dolguk. A G20-as formátumot a 2008-as gazdasági válság után éppen azért hívták életre, hogy a legerősebb országok összehangoltan léphessenek fel a globális problémák kezelésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.