Egységesen választást akar az olasz jobboldal

Silvio Berlusconi is világossá tette, hogy pártja az előrehozott választásokat tartja az egyetlen megoldásnak. – Vagy a jobbközép alakít kormánytöbbséget, vagy új választásokat kell tartani – mondta.

2019. 08. 23. 8:44
Italian President Sergio Mattarella holds consultations on political crisis in Rome
Silvio Berlusconi úgy véli, egy új baloldali koalíció az állampolgárok megcsúfolása lenne Fotó: Remo Casilli Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is bizonytalan az olaszországi válság kimenetele, az azonban körvonalazódni látszik, hogy a kormányalakítási tárgyalások kezdetére a pártok a politikai paletta hagyományosnak mondható jobb- és baloldali egyensúlyának mentén kezdtek el egységbe tömörülni. Annyi bizonyos, hogy a felméréseken rendszerint rendkívül alacsony népszerűséget produkáló baloldali pártok mindent megtesznek annak érdekében, hogy kiüssék a nyeregből a szigorú bevándorláspolitikájának köszönhetően az állampolgárok jelentős tömegét maga mögött tudó Matteo Salvinit: Nicola Zingaretti, a balközép Demokrata Párt főtitkára tegnap megerősítette Sergio Mattarella olasz államfőnek, hogy megkezdte a háttéregyeztetést az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) egy közös kormány létrehozására. Zingaretti feltételként hangsúlyozta, hogy az esetleges új római kormánynak szakítania kell azzal a politikai programmal, amelyet az M5S eddig a Ligával folytatott.

A baloldali államfő egyébként az elmúlt két napban az összes párt delegációjával tárgyalt, utolsónak fogadva a Liga és az M5S delegációját. Az egyeztetések után a válság kirobbanásáig belügyminiszteri posztot betöltő Salvini ismét nyomatékosította, pártja mielőbb előrehozott választásokat akar. Mint mondta, a jelenlegi kormányválságban az „olasz nép akaratát” tartja az egyetlen járható útnak, vagyis egy olyan kormányt, amely választások nyomán jön létre, nem pedig valamiféle „túlélési kormány” kreálását, amit jelenleg a baloldal szorgalmaz. Megjegyezte, hogy azok, akik választások nélküli kormányt akarnak, éppen a néptől félnek.

– Az M5S és a balközép Demokrata Párt (PD) közös kormányalakítási tervei a régi politikát hoznák vissza Olaszországba, figyelmen kívül hagyva az utóbbi egy év olasz helyhatósági és európai parlamenti választási eredményeit, amelyeket a Liga nyert meg – idézte a távirati iroda a politikust. – Ez az ellenem létrehozandó kormány eltörölné mindazt, amit eddig tettünk, és megnyitná a kikötőket – tette hozzá.

Silvio Berlusconi úgy véli, egy új baloldali koalíció az állampolgárok megcsúfolása lenne
Fotó: Reuters

Beszélt ugyanakkor arról is: nem zárná ki annak lehetőségét, hogy az M5S egy teljesen új csapatával és új programmal folytassák a kormányzást. Elemzők úgy vélik, ez annak beismerése, hogy a jobboldali politikus elszámolta magát a válság augusztus eleji kirobbantásakor.

Azonban a bevándorlásellenes politikus sem maradt szövetségesek nélkül: az eddig is tudható volt, hogy a szélsőjobboldali Olasz Testvérek hajlandó lenne Salvini Ligájával együttműködni egy jobboldali kormány létrehozása érdekében, tegnap ugyanakkor a Hajrá, Olaszország! küldöttségét vezető Silvio Berlusconi is világossá tette, hogy pártja az előrehozott választásokat tartja az egyetlen megoldásnak. – Vagy a jobbközép alakít kormánytöbbséget, vagy új választásokat kell tartani – fogalmazott az egykori miniszterelnök.

Az újságíróknak az államfővel való tárgyalások után úgy fogalmazott: természetesen nem lehet az az alapja egy stabil és hiteles kabinet felállításának az, hogy a tegnap még egymással harcoló erők most hirtelen közös nevezőre jutnak. Ezzel bolondot csinálnának a választókból, tette hozzá. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek vezetője szintén nyomatékosította, pártja választásokat akar, mivel a jelenlegi politikai válságban ez az egyetlen megoldás, amely tiszteletben tartja az olaszok akaratát. Mint mondta, pártja és a Liga képesek együtt választást nyerni.

Az olasz sajtó egyébként jelenleg kizárja, hogy a kedd este lemondott miniszterelnök, Giuseppe Conte vezethetné az esetleges M5S–PD-kormányt. Más értesülések szerint az M5S-t vezető Luigi Di Maio magának akarja az eddig Matteo Salvini irányította belügyi tárcát. Ezért cserébe a PD kapná meg az olasz biztos jelölését az új Európai Bizottságba. Ha az M5S–PD kormányalakítási kísérlete kudarcot vall, az államfő a jövő héten átmeneti kormány alakítását kezdeményezheti, amelynek feladata mindenekelőtt a költségvetési csomag összeállítása lesz a talán tavasszal esedékes előre hozott választásokig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.