Életfogytiglani börtönbüntetés a zsinagógát megtámadó férfinak

Két halálos áldozatot követelt a tavalyi hallei támadás. Az elkövető mészárlást tervezett.

Magyar Nemzet
2020. 12. 21. 12:28
Two people killed in a shooting in Halle
epa07913190 People attend a rally against anti-Semitism and xenophobia in Halle an der Saale, Germany, 11 October 2019. According to the police two people were killed on 09 October in shootings in front of the synagogue and a Kebab shop in Halle. A man went on rampage shooting on 09 October and tried to enter the Halle synagogue during the celebrations on the Jewish holiday of Yom Kippur. German authorities categorized the attack as a terrorist act. EPA/FILIP SINGER Fotó: FILIP SINGER Forrás: MTI/EPA/FILIP SINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték hétfőn Németországban azt a férfit, aki tavaly a Szász-Anhalt tartománybeli Halle zsinagógája ellen hajtott végre antiszemita támadást, amely során két embert ölt meg. A 28 éves Stephan Balliet-et két rendbeli gyilkosság és ötven rendbeli gyilkossági kísérlet vádjában találta bűnösnek a bíróság. A bíró

különös kegyetlenséggel elkövetett bűncselekményekről beszélt.

A tárgyalás 26 napig tartott, a túlélők közül 45-en vettek részt rajta. Német híradások szerint az elkövető a záróbeszédében sem tanúsított megbánást, sőt, utolsó felszólalási jogát arra használta, hogy antiszemita nézeteinek adjon hangot, de tagadta a holokauszt megtörténtét is.

Halléban tavaly október 9-én egy felfegyverzett német férfi, Stephan Balliet megpróbált bejutni a helyi zsinagógába, amelyben 52 hívő tartózkodott, a legfőbb zsidó vallási ünnep, a jóm-kipúr, az engesztelés napja alkalmából. A hatóságok megállapítása szerint

korábbi hasonló terrorcselekményeket akart utánozni,

és arra akart biztatni másokat, hogy kövessék példáját, ezért a támadás előtt az interneten közölte szándékát és közzétett egy kiáltványt. A zsinagóga kapuján nem tudott áthatolni, a saját kezűleg készített robbanószerkezetek ugyanis nem voltak elég erélyesek. A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült. Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, két embert megsebesített, gépkocsiját hátrahagyta és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából harminc kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

A német sajtó emlékeztet: amennyiben végre tudta volna hajtani tervét,

ez lett volna a legtöbb halálos áldozatot követelő antiszemita támadás Németországban a második világháború óta.

Stephan Balliet egyedül cselekedett, az interneten radikalizálódott, nem volt tagja egyetlen szélsőséges szervezetnek sem.

– Tóraolvasás közben egy hatalmas robbanást hallottunk a zsinagóga udvaráról, majd füstfelhőt láttunk. Voltak, akik állva maradtak ekkor, de amerikaiként, az ottani lőfegyveres támadásokból kiindulva én, illetve egy másik amerikai is reflexszerűen, azonnal a pad alá bújtunk. A kántor a biztonsági kamera felvételét figyelve, oroszul tájékoztatta a többieket, hogy mit lát, majd lefordította a saját szavait – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek egy héttel a támadás után az egyik túlélő.

A hallei zsinagóga elleni támadás első évfordulóján Heiko Maas német külügyminiszter azt mondta, a szélsőjobboldali terror a Németországot fenyegető legnagyobb veszély, átlagosan huszonnégy percenként követnek el bűncselekményt szélsőjobboldali indíttatásból. – Az antiszemitizmus újra erősödik Németországban. Az elmúlt két évben jelentősen megnőttek a németországi zsidók és zsidó intézetek elleni bűncselekmények, beleértve az erőszakos cselekményeket is – nyilatkozta az évfordulón Thomas Haldenwang, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője.

Tavaly összesen 2032 antiszemita támadást történt Németországban,

ami 13 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.