Elhalasztották a legnagyobb ázsiai biztonsági fórumot

Továbbterjedt az új koronavírus Délkelet-Ázsiában, Bruneiben meghalt az első koronavírusos beteg, és elhalasztották a legnagyobb ázsiai biztonsági fórumot.

2020. 03. 28. 13:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bruneiben meghalt az első koronavírusos beteg, egy 64 éves férfi, aki tünetei jelentkezése előtt Kuala Lumpurban és Kambodzsában járt – közölték a helyi hatóságok szombaton. Az olajban gazdag délkelet-ázsiai szultanátusban 115 fertőzöttről tudnak.

A koronavírus miatt elhalasztották a legnagyobb ázsiai biztonsági fórumot, amelyet 2002 óta minden júniusban Szingapúrban rendeznek meg – közölték a szervezők szombaton. A londoni székhelyű Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) a szingapúri kormánnyal együttműködésben döntött az esemény elhalasztásáról. A konferencián az ázsiai és csendes-óceáni térség több mint negyven országának miniszterei és vezető katonai tisztségviselői vettek volna részt.

Dél-Koreából 146 új fertőzöttről és további öt halottról érkezett hír, így 9478-ra nőtt az esetek és 144-re a halálos áldozatok száma. A betegségmegelőző központ szombaton elmondta, hogy eddig 4811 embert engedtek haza a kórházból. Ez volt az első alkalom, hogy a gyógyultak többen vannak, mint a kezelés alatt álló betegek azóta, hogy az országban január 21-én kimutatták a koronavírust.

Eközben az 1,3 milliárd lakosú India hatóságai buszokat küldtek Újdelhi külvárosaiba, hogy hazaszállítsák a fővárosban dolgozó, ám vidékről származó, munka nélkül maradt embereket. Több ezer munkás indult útnak azt követően, hogy Narendra Modi miniszterelnök szerdán 21 napos karantént hirdetett. Indiában 887 fertőzöttje és 20 halálos áldozata van a koronavírusnak.

A thaiföldi hatóságok szombaton arról tájékoztattak, hogy 109 új esettel 1245-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Eddig összesen hatan haltak meg a Covid-19-ben a délkelet-ázsiai országban. A helyi kormány előző nap további nyilvános létesítmények bezárását rendelte el, és április végéig meghosszabbította a tilalmakat a vírus terjedését megfékezendő.

Indonéziában 109-cel 1155-re nőtt a fertőzöttek száma az elmúlt napban – közölte a helyi egészségügyi minisztérium szombaton. Tizenöt ember meghalt, így a halálos áldozatok száma már 102.

Malajziában 159 új esettel 2320-ra emelkedett a fertőzöttek száma szombaton. Délkelet-Ázsiában ott regisztrálták a legtöbb esetet. A halálos áldozatok száma 27 – közölte a helyi egészségügyi minisztérium.

A csaknem 14 milliós japán fővárosban, Tokióban is jelentősen nőtt a fertőzöttek száma: szombaton legalább hatvan új esetet regisztráltak, ami rekordnak számít. Japán 47 prefektúrája közül Tokióban a legsúlyosabb a járvány. A szigetországban 1499 fertőzöttről és 49 halálesetről tudni. Abe Sindzó miniszterelnök szombaton arra kérte a lakosokat, hogy csak a legszükségesebb esetekben találkozzanak honfitársaikkal.

A Fülöp-szigeteki egészségügyi minisztérium szombaton arról tájékoztatott, hogy 14 új halálesettel és 272 új fertőzéssel 68-ra nőtt a halálos áldozatok, 1075-re pedig a fertőzöttek száma az országban. Ez volt az eddigi legnagyobb napi növekedés.

Ausztráliában százezrek járultak az urnákhoz a queenslandi helyhatósági választáson szombaton, miközben az ország többi részén betiltották a rendezvényeket a koronavírus-járvány miatt. A részvételi arány helyi idő szerint szombat délutánig alacsony volt, de az 1,8 millió választó körülbelül 55 százaléka szavazott már korábban például postai úton vagy az interneten. A Queenslandet vezető Annastacia Palaszczukot többen bírálták, mert nem halasztotta el a szavazást. A hatóságok felszólították a voksolókat, hogy ne menjenek másfél méternél közelebb honfitársaikhoz, hozzanak magukkal tollat, és használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket.

Ausztráliában kötelező a szavazás, 133 ausztrál dolláros (több mint 26 ezer forintos) pénzbírságot kaphatnak azok, akik nem vesznek részt rajta.

Az országban hivatalos adatok szerint 3143 fertőzöttje és 403 halottja van az új koronavírusnak. Queenslandben 625 az esetek száma, míg a halottaké 70.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy vasárnaptól a védelmi erők segítenek a helyi kormányzatoknak a karantén betartásának ellenőrzésében. A kormány úgy döntött, hogy március 29-től minden beutazónak kéthetes karanténba kell vonulnia a kijelölt létesítményekben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.