Elhelyezték az új maradéki református óvoda alapkövét

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési programban megvalósuló építkezést a Magyar Kormány 80 millió forinttal támogatja.

Forrás: pannonrtv.com2019. 06. 30. 10:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maradékon elhelyezték a református óvoda új épületének alapkövét. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési programban megvalósuló építkezést a Magyar Kormány 80 millió forinttal támogatja – számolt be az eseményről a Pannon RTV.

A szerémségi településen van oktatás magyar nyelven az általános iskola alsóbb osztályaiban. Az itt élő nyolc éves Gál Lúcia a vajdasági magyar nyelvű méduimnak elmondta: kedvenc tantárgya a torna, és már tudja azt is, hogy egészségügyi nővér szeretne lenni, már csak azért is mert a barátnője Sára is ezt a hivatást választotta.

Most összesen tíz diák számára szervezik meg az oktatást, de nem is olyan régen még nem volt magyar iskola Maradékon.

Halász Dániel a település református lelkésze felidézte, hogy amikor 2012-ben ide jött, azzal szembesült, hogy már évtizedek óta nincs magyar iskola, s ennek következtében egyre kevesebb gyerek beszéli a magyar nyelvet, és ezért gondoltak arra, hogy itt valamit sürgősen tenni kell.

A jelenlegi református óvoda nem akkreditált intézmény. Az új épületben megvalósuló oktatás már a szerbiai és európai mércékkel összhangban lesz, így várhatóan helyére kerül a maradéki szórványban a hiányzó láncszem a magyar nyelvű oktatásban – idézi fel a beszámoló.

Vicsek Annamária, Szerbia kormányának oktatási államtitkára, VMSZ-politikus a Pannon RTV-nek arról beszélt, hogy az óvoda a lényege az lesz, hogy idővel akkreditált program működjön itt, tehát az a kötelező óvodai iskola-előkészítő program, ami hatéves korban kötelező minden óvodás részére.

-Egyelőre mivel a hétvégi óvoda még nem akkreditált ilyen szempontból, a maradéki magyar gyermekek is a szerb óvodába járnak – tette hozzá az államtitkár.

A helyi lakosság számára mindenesetre ez az óvoda jelenti a jövőt.

Az alapkövet a magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Halász Dániel maradéki református lelkész együtt helyezték el.

Potápi Árpád János államtitkár emlékeztetett rá, hogy jelen pillanatban Vajdaságban 9 ilyen beruházás zajlik, ami óvodai fejlesztést jelent.

-Itt Maradékon a szerémségi magyarság egyik központjában, és főleg a református gyülekezetnek köszönhetően, lehet gondolkozni óvodafejlesztési programban, és ennek az alapkövét most raktuk le. 1,3 milliárd forintot jelent a Vajdaságban az óvodafejlesztési program, és ebből pedig 80 millió forint fejlesztés lesz, amit a maradéki óvodára szánunk – sorolta a számokat Potápi Árpád János.

Az épület két óvodai csoport befogadására alkalmas épületegyüttes lesz, és várhatóan biztosítja nemcsak a maradéki hanem a környező települések gyermekei számára a magyar nyelvű iskoláskor előtti oktatást – hangzott el a Pannon RTV riportjában.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.