Erdélyi magyar egység jött létre az RMDSZ listáján

Toró T. Tibor szerint békeüzenetként fogható fel Kelemen Hunorék gesztusa.

SZIJJÁRTÓ Péter; KELEMEN Hunor
Kolozsvr, 2020. mjus 26. Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter (b) s Kelemen Hunor, a Romniai Magyar Demokrata Szvetsg (RMDSZ) elnke (j) sajttjkoztatt tart megbeszlsket kveten a szvetsg szkhzban Kolozsvron 2020. mjus 26-n. MTI/Kiss Gbor Fotó: Kiss Gábor Forrás: MTI/Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egységesen, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listáján méretteti meg magát a két erdélyi magyar szervezet a december 6-án esedékes romániai parlamenti választásokon. Napokon belül aláírhatják azt a megállapodást, amely az RMDSZ és a megalakulás előtt álló Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) együttműködési megállapodását rögzíti. Az áttörés azután történt, hogy pénteken – az elemzők körében meglepetést okozva – két befutó képviselői helyet ajánlott fel az EMSZ-nek az RMDSZ. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Kulcsár-Terza Józsefet és Zakariás Zoltánt nevesítette az ötszázalékos parlamenti küszöb elérése esetén biztosnak számító törvényhozó mandátumra, a javaslatot az EMSZ elfogadta.

Az RMDSZ vezetője nagyvonalúnak nevezte a döntést, hiszen az erdélyi magyarok kilencvenkét százalékát kapták meg a szeptember önkormányzati választásokon. Hozzátette: azért tették meg ezt a lépést, mert most a magyarság erős parlamenti képviselete a cél. – Bízunk abban, hogy az összefogás mozgósítani fogja a közösségünket. Mindent annak kell alárendelni, hogy olyan súlyunk legyen a parlamentben, hogy a magyarokat ne lehessen megkerülni, amikor döntéseket hoznak – hangsúlyozta online sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor. Toró T. Tibor, az EMSZ országos bizottságának tagja az erdélyi Krónikának nyilatkozva kellemes meglepetésének és örömének adott hangot az RMDSZ döntése kapcsán. Szerinte békeüzenetként fogható fel a lépés. Az EMSZ közleményében úgy értékelte: érvényesül a politikai pluralizmus elve az egységes magyar választási listákon azáltal, hogy az RMDSZ helyet biztosít az ő jelöltjeinek is.

Kelemen Hunor lapunk kérdésére megerősítette korábbi álláspontját, miszerint a decemberi választások után egy stabil, jobbközép többségen alapuló koalícióra van szüksége Romániának, amely az Európai Néppárt (EPP) tagszervezetei köré épül. A kormányzó Nemzeti Liberális Párton (PNL) kívül az RMDSZ és a Népi Mozgalom Pártja is EPP-tag. Kijelentette azt is: fenntartja véleményét, hogy december 6-án meg kell tartani a parlamenti választásokat, hiszen alkotmányosan azt csak három hónappal lehet elhalasztani, és nem biztos, hogy később kedvezőbb lesz a járványhelyzet a választás megtartására. A szeptember végi helyhatósági választásokon a megyei pártlistákra és a főváros önkormányzatára leadott voksoknál a PNL közel harminc százalékot, míg a szociáldemokraták huszonhárom százalékot szereztek. A harmadik helyen a liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség végzett alig több mit nyolc százalékkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.