Erdoğan Trumppal tárgyalt és szerinte új korszak jön Líbiában

Líbiáról egyeztetett Donald Trump amerikai elnökkel hétfőn Recep Tayyip Erdoğan török államfő, aki szerint a megbeszélésen elért megállapodások új korszakot nyithatnak Líbiában.

Forrás: MTI2020. 06. 09. 7:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török politikus erről azt követően beszélt egy tévéinterjúban, hogy telefonon tárgyalt az amerikai elnökkel. A beszélgetés során elért egyezségeket azonban nem részletezte nyilatkozatában Erdoğan.

A TRT török televízióban azt mondta: „a líbiai átmeneti folyamatról folytatott beszélgetésünket követően új korszak kezdődhet Törökország és az Egyesült Államok között.” Hozzátette, hogy néhány megállapodást kötöttek az amerikai elnökkel.

Korábban a török államfő hivatala egy közleményt adott ki, amelyben azt állt, hogy Erdoğan és Trump megállapodott, folytatják a szoros egyeztetést Líbiáról.

A nemzetközileg elismert líbiai egységkormánynak nyújtott török segítség lehetővé tette, hogy megváltozzon a hatalmi erőegyensúly az észak-afrikai országban. Ennek következtében a Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette kormány hadserege visszafoglalhatta a főváros, Tripoli repülőterét, valamint erőfölénybe került az ország keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar csapataival szemben.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta egymással rivalizáló fegyveres milíciák harcolnak minél nagyobb területek ellenőrzéséért. A konfliktust az utóbbi hónapokban tovább bonyolította külföldi hatalmak beavatkozása.

Erdoğan a hétfői tévéinterjúban azt is mondta, hogy a Líbiában kialakult helyzetet megvitatja Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.