Erőre kapott Olaszországban a baloldal

Salvini ugyanakkor a regionális választás eredményeket kommentálva emlékeztetett: az utóbbi kilenc tartományi választásból nyolcat a jobboldal nyert meg, ami szerinte nem is olyan rossz eredmény.

2020. 01. 28. 9:45
Leader of Italy's far-right League party Matteo Salvini attends a news conference after regional election in Emilia-Romagna and Calabria, in Bologna
Matteo Salvini Lucia Borgonzonit támogatta, mindhiába Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapjaiban átrajzolhatja a baloldali Demokrata Párt (PD) és a rendszerellenes 5 Csillag Mozgalom (M5S) kormánykoalíciójának erőviszonyait a vasárnap két olasz tartományban is megrendezett regionális választás. Az M5S saját egykori bázisában, az olasz csizma orrán lévő Calabriában alig hét százalékot tudott produkálni, míg az ország középső részén található Emilia-Romagnában három százalék körül teljesített, éppen hogy súrolva a tartományi képviselő-testületbe való bejutáshoz szükséges határt. Az olasz sajtó szerint ez egyértelműen annak a jele, hogy a legutóbbi, 2018-as választásokon győztes mozgalmat – azaz a jelenlegi nagyobbik kormánypártot – a teljes megsemmisülés veszélyezteti, miközben a baloldal kezd felegyenesedni a saját maga okozta politikai válságból.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az M5S háttérbe szorulásával Olaszországban kezd visszatérni a konzervatív jobbközép és a progresszív baloldal közötti bipoláris hatalmi versengés, ennek jeleit mutatják legalábbis a hétvégi eredmények. Calabriát ugyanis sikerült megszereznie a bevándorlásellenes Matteo Salvini vezette jobboldali összefogásnak, a Silvio Berlusconi-féle Hajrá, Olaszország! nevű párt jelöltje, Jole Santelli 55 százalék fölött teljesített a húsz százalékponttal lemaradó baloldali jelölttel, Pippo Callipóval szemben. A hagyományosan baloldali Emilia-Romagnában azonban a PD jelöltje, Stefano Bonaccini a voksok több mint 51 százalékát szerezte meg, noha a Salvini-féle Ligának sincs miért szégyenkeznie, hiszen a 32 százalékos támogatottsággal a tartomány második legnagyobb erejévé lépett elő.

Matteo Salvini Lucia Borgonzonit támogatta, mindhiába
Fotó: Reuters

Salvini ugyanakkor az eredményeket kommentálva emlékeztetett: az utóbbi kilenc tartományi választásból nyolcat a jobboldal nyert meg, ami – a pártvezér szerint – nem is olyan rossz eredmény. Megjegyezte, a jobboldali összefogás máris készen áll a május–júniusi fordulókra további hat tartományban, utána pedig Róma és Milánó főpolgármesteri székét akarják megszerezni. – A kormány, amelyet a Salvini-ellenesség tart csak össze, egyelőre elkerülte a leváltást, de csak halasztást kapott – jelentette ki, rámutatva, hogy az M5S Calabriában be sem jutott a tartományi testületbe. Salvini egyébként izgalmas heteket ígért: mint mondta, készen áll bíróság elé állni, ha a parlament megfosztja mentelmi jogától az illegális migráció elleni intézkedései ­miatt. – A jobboldal most is megmutatta az erejét, továbbra is készen állunk a kormányzásra. A tartományi választások ezt készítették elő, remélem, az olaszoknak már nem kell sokat vár­niuk – hangsúlyozta a politikus.

Nicola Zingaretti, a PD főtitkára beszédében egyébként maga is tett arra utalást, hogy az M5S erőteljes gyengülése átrendeződéshez vezethet a Giu­seppe Conte vezette PD–M5S-kormányban. A 2018-as választásokon nagyot bukó baloldalnak tehát kevesebb mint fél év alatt sikerült a koalíciós partnerét háttérbe szorítva magához ragadni a hatalmat, méghozzá a választók megkérdezése nélkül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.