Az osztrák kormány erősíti az amerikai kapcsolatot

Amerikai külügyminiszter 1945 óta mindössze egyszer vett részt bilaterális találkozón Ausztriában.

Magyar Nemzet
2020. 08. 15. 7:34
POMPEO, Mike
Bécs, 2020. augusztus 13. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (k) leveszi a védõmaszkját, miközben kiszáll a repülõgépbõl a bécsi repülõtéren 2020. augusztus 13-án. Pompeo négy országot érintõ európai körútjának harmadik állomására érkezett. Fotó: Lisi Niesner Forrás: MTI/AP/Reuters Pool/Lisi Niesner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bécs csatlakozik az Egyesült Államok állami partnerség programjához, amelynek célja a katonai együttműködés erősítése a résztvevők között – jelentette be tegnap az osztrák diplomácia vezetője, miután megbeszélést folytatott amerikai kollégájával, a közép-európai körútja újabb állomásaként Bécsbe érkezett Mike Pompeóval. Ausztria semleges ország, nem tagja a NATO-nak. Amerikai külügyminiszter 1945 óta mindössze egyszer vett részt bilaterális találkozón Ausztriában: 1998 szeptemberé­ben Madeleine Albright járt ott, írta a távirati iroda.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (középen) leveszi a védőmaszkját, miközben kiszáll a repülőgépből a bécsi repülőtéren. Pompeo négy országot érintő európai körútjának harmadik állomására érkezett
Fotó: MTI/AP/Reuters Pool/Lisi Niesner

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter közölte: a tervek szerint a két ország együttműködik majd a határvédelemben, a természeti katasztrófák leküzdésében, a kiberbiztonsági kérdésekben, a természeti erőforrások védelmében, a békefenntartó műveletekben, valamint a terrorizmussal, illetve a drogkereskedelemmel szembeni küzdelemben. Schallenberg és Mike Pompeo találkozója után nyilvánosságra hoztak egy közös nyilatkozatot, amely a két ország között 1945 óta fennálló szoros barátság fontosságát hangsúlyozza. Szó esik benne a Nyugat-Balkán jövőjéről, így arról is, hogy szorgalmazzák a régió országainak EU-csatlakozását. Schallenberg nélkülözhetetlen partnernek nevezte az Egyesült Államokat. Indoklása szerint az emberi jogok, a jogállamiság és a demokráciát érintő kérdésekben is közös az álláspontjuk. Pompeo találkozott Gernot Blümel pénzügyminiszterrel, valamint részt vett az osztrák–amerikai barátságot jelképező villamos felavatásán, és az első járaton együtt utazott Michael Ludwiggal, Bécs polgármesterével.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő (jobbra) fogadja Mike Pompeo amerikai külügyminisztert a bécsi Hofburgban
Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser

Alexander Van der Bellen osztrák államfő a Hofburgban látta vendégül az amerikai külügyminisztert. A találkozón szó esett a klímaváltozásról, valamint a koronavírus-járványt követő európai gazdasági újrakezdésről. Van der Bellen köszönetet mondott vendégének, amiért az Egyesült Államok 75 évvel ezelőtt szerepet vállalt a náci koncentrációs táborok felszabadításában, valamint segítséget nyújtott az újjáépítésben Ausztriának. Pompeo Oskar ­Deutschcsal, az Izraelita Hitköz­ség elnökével és Christoph Schönborn bíborossal közösen megkoszorúzta a Judenplatzon felállított holokauszt-emlékművet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.