Erősödik a nyomás Brüsszelen az orosz oltóanyag beszerzésére

Németország is sürgeti az orosz Szputnyik V vakcina központi, uniós beszerzését, miközben küszöbön állhat az oltóanyag európai engedélyezése. Az orosz vakcinát eddig több mint ötven országban regisztrálták, de az EU-n belül egyelőre csak Magyarországon és Szlovákiában. A diplomáciai sikerek ellenére azonban maga Oroszország nem áll jól a Covid–19 elleni átoltottságban.

Bendarzsevszkij Anton
2021. 03. 26. 13:46
null
Budapest, 2021. március 4. Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinából álló újabb szállítmányt pakolják ki a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. március 4-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Oroszország kész a nyílt és politikamentes együttműködésre a Covid–19 elleni oltóanyag szállítása terén, és nincs köze a vakcinációval kapcsolatban Nyugaton felmerült problémákhoz – jelentette be Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján. Zaharova ezzel az Antony Blinken amerikai külügyminiszter által megfogalmazott vádra válaszolt, miszerint Oroszország aláássa a biztonságos és hatékony vakcinákkal szembeni bizalmat. Az orosz külügyi szóvivő kifejezte reményét, hogy ez nem befolyásolja majd az oltóanyagnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) általi engedélyeztetését.

Az orosz vakcina beszerzése politikailag megosztotta az Európai Uniót: az Oroszországgal hagyományosan nem túl jó viszonyt ápoló balti államok vagy Lengyelország mereven elzárkóztak a Szputnyik V beszerzésétől, februárban Varsó még azt is tervbe vette, hogy beutazáskor nem fogja elfogadni az orosz oltást.

– A Szputnyik V az orosz propaganda különböző megnyilvánulásaival együtt érkezik, azzal a nyílt elhatározással, hogy megosszák az EU országait és partnereit délen és keleten

– nyilatkozta néhány héttel korábban Litvánia miniszterelnöke, Ingrida Šimonytė. Vasárnap az EU belső piacáért felelős biztos, Thierry Breton jelentette ki, hogy az EU-nak semmi szüksége nincs a Szputnyik V vakcinára.

Más európai országok, úgy mint Németország, Franciaország és Olaszország ugyanakkor az EU-s beszerzések lassúsága miatt egyre inkább támogatják az orosz oltóanyag lekötését. Olaszország március elején kötött előzetes szerződést a Szputnyik V vakcinák gyártására, így ez lehet az első európai ország, amely július 1-jétől elkezdheti a Gamaleja Intézet vakcinájának a gyártását az EU területén.

– Megkértük az Európai Bizottságot, hogy indítson közbeszerzési eljárást a Szputnyik V európai beszerzésére. Úgy látjuk, hogy a bizottságnál az eljárás megindítása már folyamatban van

– idézte szerdán a német kormány képviselőjét a Politico.eu. Berlin szerint mivel az orosz vakcina európai engedélyezése már csak idő kérdése, az Európai Bizottság addig megkezdheti a tárgyalásokat a beszerzésről és nagyobb mennyiség lekötéséről a tagállamoknak. – Helyesnek tartanánk, ha most azonnal elindulnának a tárgyalások – tette hozzá a német kormány képviselője.

A Szputnyik V használatát eddig világszerte 57 ország engedélyezte, de az Európai Unióban csupán kettő – Magyarország és Szlovákia. A legtöbbet – százmillió adagot – eddig India kötött le az orosz vakcinából. Az EMA március elején indította el hivatalosan a Szputnyik V jóváhagyási folyamatát. Az EMA vezetője, Emer Cooke legutóbb kedden jelezte, hogy a szervezet hamarosan meglátogatja az orosz oltóanyag gyártási és klinikai létesítményeit, ami a vakcina engedélyezéséhez szükséges. – Reméljük, hogy ez egy értékes vakcina lesz az európai lakosság rendelkezésére álló vakcinák kiegészítéséhez – idézte Cooke szavait a Deutsche Welle német hírportál.

Ugyanakkor a jóváhagyás sorrendjében két másik vakcina is az orosz oltóanyag előtt áll: az Európai Gyógyszerügynökség eddig négy vakcinát engedélyezett – a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és legutóbb a Johnson & Johnsonhoz tartozó Janssen Pharmaceutica vakcináját. Folyamatban van még a februárban indult amerikai Novavax és a német CureVac engedélyezési eljárása, így a Szputnyik V lehet a hetedik jóváhagyott vakcina az Európai Unióban, és az első, nem nyugati gyártmányú készítmény.

A sikeres vakcinadiplomácia ellenére maga Oroszország azonban nem áll olyan jól a Covid–19 elleni átoltottságban. Moszkvában december 5-én indult el az oltási kampány, de az orosz főváros polgármestere, Szergej Szobjanyin csütörtöki bejelentése szerint eddig csak mintegy egymillió ember kapta meg az oltást, vagyis a hivatalos 12,6 milliós lakosság közel nyolc százaléka. Oroszország-szerte eddig több mint hatmillióan kapták meg a jelenleg elérhető két orosz oltóanyag közül az egyiket, ami 4,4 százalékos átoltottságot jelent az Európai Unió 9-10 százalékos átlagával szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.