Érthetetlen (?) az algériai bevándorlók támadása

Videón a felkavaró vandalizmus.

Juhász Attila
2019. 07. 30. 12:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglehetősen furcsa, de sajnos egyáltalán nem meglepő módon „tisztelegtek” az algériai futballszurkolók (?) az előtt a francia államfő előtt, akinek hazájuk, népük függetlenségét köszönhetik. A labdarúgó Afrikai Nemzetek kupájának döntője után ugyanis, amelyet Algéria 1-0- ra megnyert Szenegál ellen, a Franciaországban élő algériai migránsok megtámadták és végül ledöntötték Charles de Gaulle néhai francia elnök Evreux községben álló szobrát.

A XX. század világtörténelmét jól ismerők pontosan tudják, hogy annak idején, 1962-ben végül De Gaulle volt az, aki minden algériai álmát beteljesítve kivonta csapatait Algériából, és egyoldalúan kinyilvánította az addig gyarmati sorban lévő ország függetlenségét.

Az államfő ellen épp a fentiek miatt kíséreltek meg több merényletet is, amelyeket De Gaulle ugyan rendre túlélt, ám élete sokszor csak egy hajszálon függött.

Túl azon, hogy egy szobornak ilyen barbár módon nekiesni nem éppen bátor cselekedet, ezek az algériai migráns huligánok most gyakorlatilag jótevőjük emlékművét gyalázták meg. Az esetnek volt közvetlen előzménye, napokkal előtte egyre hevesebben és erőszakosabban ünnepeltek a franciaországi Algéria-hívek, mígnem a szobordöntésre is sor került. Mint ahogy arra is volt példa nem is oly rég, hogy saját stadionjában fütyülte ki a francia himnuszt a „hazai” szurkolósereg. Merthogy éppen Tunéziával játszottak.

Az incidens érthetően erős reakciókat váltott ki a francia közélet több szereplőjéből, többen elmondták, hogy „megengedhetetlen„ „elfogadhatatlan”, stb., Evreux polgármestere pedig alaposabb történelem-oktatást javasolt.

Jó ötlet, de tartunk tőle, hogy ez nem lesz elég.

Videó a felkavaró szobordöntésről:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.