Esélytelen lehet Dăncilă a második fordulóban

A második fordulóban Johannis toronymagas esélyes, egyetlen veszélyes jelenség az lehet, ha a jobbközép államfő támogatói is úgy érzik, lefutott a mérkőzés, és nem mennek el szavazni.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magabiztos győzelmet arathat a román elnökválasztás november 24-i második fordulójában Klaus Johannis államfő, aki a döntő menetben Viorica Dăncilă volt miniszterelnökkel (képünkön), az immár ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt jelöltjével csap össze. – A meccs leginkább akkor vált lefutottá, amikor kiderült az újrázni készülő elnök fő ellenjelöltjei­nek neve. A második fordulóban Johannis toronymagas esélyes, egyetlen veszélyes jelenség az lehet, ha a jobbközép államfő támogatói is úgy érzik, lefutott a mérkőzés, és nem mennek el szavazni, de a távolmaradás aligha lesz olyan mértékű, hogy veszélybe kerüljön a Nemzeti Liberális Párt jelöltjének győzelme – mondta el lapunknak Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa.

Fotó: Reuters

A vasárnapi első fordulóban a szavazatok 37 százalékát szerezte meg Johannis. Dăncilă 23 százalékos eredményt ért el, míg a liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöltjére, Dan Barnára a szavazók 14 százaléka voksolt. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje a vártnál jobb eredményt – közel négy százalékot – ért el. Támogatottsága arányaiban és szavazatszámokban is magasabb volt, mint öt éve. Illyés Gergely két körülményre hívta fel a figyelmet az RMDSZ-jelölt eredményével kapcsolatban.

– 2014-hez képest Klaus Johannis népszerűsége jelentősen megkopott a magyarok körében. Lehettek olyanok, akik öt évvel ezelőtt már az első körben Johannisra voksoltak, de most nem. 2014-ben volt még egy magyar jelölt, Szilágyi Zsolt, aki akkor 53 ezer voksot szerzett. Most ezzel nem kellett számolni – fogalmazott a politikai elemző. Az RMDSZ elnöke már vasárnap este a „kisebbik rossznak” nevezte Klaus Johannist, ami annyit jelent, hogy a magyar párt a jelenlegi államfő támogatását ajánlja szavazóinak a második fordulóban.

Ami Johannis kihívóját, a szociáldemokrata jelöltet illeti, lllyés Gergely szerint Dăncilă nem remélhetett többet, mint bejutni a második fordulóba. – Hozta a pártja által az európai parlamenti választáson kapott szavazati arányt, ezzel elkerülheti, hogy megbuktassák a pártján belül. Számára most ez volt a cél – hangsúlyozta a szakértő. Kitért az USR-jelölt Dan Barnára is, aki mellett több Momentum-politikus kampányolt, felháborodást keltve az erdélyi magyarok körében.

– Barna némileg alulmúlta a várakozásokat, első látásra túl nagy a távolság közte és Dăncilă között, de ez számára így is siker – mondta Illyés. Hozzátette: az USR nem akarta a második fordulós részvételt, ott ugyanis azzal a Johanisszal kellett volna konfrontálódniuk, akivel egyrészt hasonló diskurzussal egy részben egymást átfedő szavazótábor felé kommunikálnak és a jövő évi parlamenti választások után együttműködést terveznek. Az elemző megjegyezte ugyanakkor, hogy Barna rosszabbul teljesített, mint pártja az európai parlamenti megméretésen, vélhetően sok USR-szavazó inkább a végső esélyes Johannisra voksolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.