EU-biztos: A terjedés megfékezése a legfontosabb

Az egészségügyi rendszereknek időt kell nyerniük a felkészüléshez a következő időszakra, éppen ezért most a koronavírus terjedésének megfékezése a legfontosabb – jelentette ki Sztella Kiriakidész, az Európai Bizottság egészségügyért felelős tagja kedden az Európai Parlament Brüsszelbe áthelyezett plenáris ülésén.

Forrás: MTI2020. 03. 10. 14:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyért felelős uniós biztos közölte, hogy az Európai Bizottság továbbra is mindent megtesz azért, hogy az egészségügyi dolgozók a legmegfelelőbb eszközökkel rendelkezzenek a járvány kezelésére. A brüsszeli testület közös közbeszerzési pályázatot indított el az egyéni védőeszközökre, továbbá uniós szinten felülvizsgálják az orvosi felszerelések állapotát. Elmondta, hogy az uniós polgári védelmi mechanizmus alkalmazása felgyorsult, a tagállamok közötti koordináció elengedhetetlen.

- Erre a rendkívüli helyzetre csakis rendkívüli válaszokat adhatunk. Agresszívan le kell csapnunk a vírusra. Nem dőlhetünk hátra, ez most nem a nyugalom órája – hívta fel a figyelmet Kirikidész.

Janez Lenarčič válságkezelésért felelős biztos azt hangsúlyozta, hogy a komoly gazdasági visszaesés megelőzését illetően fontos, hogy az EU stabilitási és növekedési paktuma válságos helyzetekben rugalmasságot biztosít.

- A munkáltatók és a munkavállalók egyaránt támogatást kell, hogy kapjanak, különös tekintettel a kis- és középvállalatokra – emelte ki.

Tóth Edina fideszes EP-képviselő a vitában felhívta a figyelmet a hiteles, naprakész információk fontosságára, és jó példaként mutatta be a magyar kormány intézkedéseit, a tájékoztató jelleggel indított honlapot, az ingyenesen hívható ügyeleti számot. A képviselő felkérte az Európai Bizottságot és az Európai Beruházási Bankot, hogy nyújtson segítséget a járvány okozta negatív hatások által leginkább érintett ágazatok részére.

Tóth Edina jó példaként mutatta be a magyar kormány intézkedéseit
Fotó: Európai Parlament

A vita után a magyar sajtó kérdéseire válaszolva Tóth Edina kifejtette: az Európai Parlamentben nincs pánikhangulat, de jóval kevesebb képviselő van jelen a megszokottnál. Mivel a helyzet napról-napra, óráról-órára változik, még nem lehet tudni, milyen intézkedéseket jelent be a parlament vezetése a jövő heti bizottsági munkák folytatásával kapcsolatban.

Párttársa, Kósa Ádám írásbeli felszólalásában rámutatott: a vírus terjedése kapcsán a legfontosabb dolog a gyors, akadálymentes tájékoztatás, hiszen az állampolgárok csak akkor érzik magukat biztonságban, ha időszerű és pontos információkat kapnak. Kiemelte: veszélyhelyzetben különösen fontos tekintettel lenni a hátrányos helyzetű csoportokra, köztük a fogyatékossággal élőkre.

- Külön oda kell figyelnünk a mozgássérültekre, a látássérültekre, akik nem férnek hozzá az írott információkhoz, és a siketekre, nagyothallókra, akiket jelnyelvi tolmácsolással és feliratozással kell ellátni a betegségről szóló tájékoztatásokkal – hangsúlyozta.

Kósa örömét fejezte ki, hogy Magyarország eleget tesz ennek, mert a járvány terjedését megfigyelő operatív törzs napi sajtótájékoztatói jelnyelvi tolmácsolással kerülnek megrendezésre. Ugyanakkor felkérte az Európai Bizottságot, hogy hívja fel a tagállamok figyelmét a fogyatékossággal élők tájékoztatására vonatkozó kötelezettségeikre.

Manfred Weber frakcióvezető az Európai Néppárt nevében a következetes, átgondolt intézkedések, és a megbízható, egységes alapokon álló kockázatelemzések fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: az EU-ban most a szolidaritás a legfontosabb.

- Az orvosi védőfelszerelések exportjának megtiltása nem más, mint nacionalista, egoista intézkedés – hangoztatta Weber.

Iraxte Garcia Pérez szocialista képviselő anticiklikus gazdasági intézkedéseket sürgetett, és a munkavállalók jogainak garantálására hívta fel a figyelmet. Kiemelte továbbá, hogy az ázsiaiakkal szembeni előítélet fokozódását meg kell szüntetni.

- Az unióban nincs helye a rasszizmusnak – húzta alá.

A koronavírus-járvány kockázatai miatt az EP rövidített plenáris ülést tart. Ennek értelmében a hétfőn megnyitott ülés kedden folytatódik, a szerdai és a csütörtöki ülésnap elmarad.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.