Európai Bizottság: Nem gond a német Szputnyik-beszerzés

A testületnek az a legfontosabb, hogy biztonságos oltóanyagok kerüljenek az uniós piacra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 08. 17:40
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Buenos Aires
Szputnyik V érkezik Buenos Airesbe. Fotó: Agustin Marcarian Forrás: EUTERS/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió tagállamai az uniós oltási stratégiában szereplő oltóanyagokon kívüli vakcinákat is beszerezhetnek és alkalmazhatnak állampolgáraik beoltására – közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján csütörtökön. Arra a kérdésre, hogy Németország csütörtökön bejelentette, tárgyalást kezd Oroszországgal a koronavírus ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz vakcina beszerzéséről kétoldalú alapon, az Európai Uniótól függetlenül, Eric Mamer azt válaszolta:

a tagállamoknak lehetőségük van tárgyalni és beszerzési megállapodásokat kötni azokkal a gyógyszergyártókkal, amelyek vakcinája nem szerepel az uniós oltási programban.

– Ez nem jelenti az uniós oltási stratégia végét – fogalmazott. Hozzátette azonban: az uniós oltási programban szereplő vakcinák beszerzését illetően a tagállamok nem térhetnek el a közösen létrehozott megállapodásokban rögzített feltételektől. Az Európai Bizottság eddig a Johnson & Johnson (400 millió adag), a BioNTech–Pfizer (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi–GSK (300 millió adag) vállalattal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a sajtótájékoztatón kiemelte:

a testületnek az a legfontosabb, hogy biztonságos oltóanyagok kerüljenek az uniós piacra.

A beoltás és az oltási kampány ugyanakkor tagállami hatáskörbe tartozik – tette hozzá. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) fontos megállapításokat tesz az oltóanyagok biztonságára és a hatékonyságára vonatkozóan, mivel azonban az oltási politika tagállami hatáskör, a tagországok dönthetnek úgy, hogy az EMA ajánlásainál szigorúbb megközelítést követnek az oltóanyagok esetében – figyelmeztetett.

Azzal összefüggésben, hogy az uniós gyógyszerügynökség szerdai tájékoztatása szerint lehetséges az összefüggés a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca oltóanyaga között, a szóvivő kifejtette: a brit–svéd gyógyszergyárral kötött uniós szerződés továbbra is érvényes. Elmondta továbbá, hogy az EU nyomon követi a járványügyi helyzet alakulását, illetve folytatja a piacon már megtalálható, valamint a koronavírus elleni lehetséges oltóanyagok és gyógyszerek vizsgálatát az EMA és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szakembereivel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.