Fegyveres támadás készülhet a Capitolium ellen

Olyan hírszerzési információkhoz jutott az amerikai törvényhozás rendőrsége, amelyek szerint csütörtökön egy fegyveres csoport készül betörni a Capitolium épületébe.

2021. 03. 04. 9:51
BIDEN, Joe
Washington, 2021. január 18. A nemzeti gárda katonái a törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium elõtt 2021. január 18-án. Joe Biden január 20-i beiktatási ünnepségét a nemzeti gárda 25 ezer felfegyverzett katonája biztosítja. A 78 éves Biden az Egyesült Államok 46. elnöke lesz. MTI/EPA/Pool/Rod Lamkey Fotó: Rod Lamkey
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tartják meg a képviselőház csütörtöki ülését, miután egy szerdán nyilvánosságra hozott jelentés szerint egy „azonosított” milíciacsoport az amerikai törvényhozás épülete elleni támadásra készül – közölte a Capitolium rendőrsége. A capitoliumi rendőrség (USCP) tudatta:

együttműködik a helyi, állami és szövetségi ügynökségekkel, hogy elejét vegye „bármilyen fenyegetésnek a Capitoliummal szemben”, hozzátéve, hogy „komolyan veszik a hírszerzést”.

A The Washington Post azt írta, hogy bár a fenyegetés miatt a képviselőház csütörtöki ülését elnapolták, a szenátusi ülést mégis megtartják. A The New York Times egy, a hírszerzési jelentést ismerő magas rangú tisztviselőre hivatkozva azt írta:

a támadást a Capitolium január 6-i ostromában nagy szerepet játszó, QAnon néven ismert szélsőjobboldali mozgalom ihlette.

A jelentés szerint a hírszerzők heteken át nyomon követték a szélsőséges mozgalom tagjai közötti online beszélgetéseket, amelyek szerint a QAnon hívei arra számítottak: Donald Trump március 4-én visszatér a hatalomba, s megújítja „keresztes hadjáratát Amerika ellenségei ellen”. A dátum érdekessége, hogy 1797 és 1933 között az Egyesült Államok elnökeinek a beiktatását mindig március 4-én tartották.

Donald Trump volt amerikai elnök hívei január elején megrohamozták a Capitoliumot, azt követően, hogy Trump nagygyűlést tartott annak a közelében. A törvényhozásban éppen a novemberi elnökválasztás eredményét készültek hitelesíteni. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. A demokrata többségű képviselőház – a nagygyűlésen mondott, gyújtó hatású beszéde miatt – lázadás szításának a vádjával alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) indított Trump ellen, akit azonban a szenátus végül felmentett.

Az igazságügyi minisztérium több mint háromszáz ember ellen emelt vádat az ostromban való részvétel miatt. A letartóztatottak között voltak az Oath Keepers, a Three Percenters és a Proud Boys nevű szélsőséges jobboldali csoportok tagjai is. Az Oath Keepers és a Three Percenters fegyveres milíciacsoportok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.