Felakasztva találtak rá a belarusz ellenzéki aktivistára

Felmerült a gyanú, hogy csak megrendezték az öngyilkosságot.

2021. 08. 03. 16:16
null
Vitalij Sisav belarusz aktivista, egy Kijevben bejegyzett nonprofit szervezet, az Ukrajnai Fehérorosz Ház vezetõje Ukrajnában. Fotó: - Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felakasztva találtak rá kijevi otthonától nem messze Vitalij Sisav belarusz ellenzéki aktivistára, az Ukrajnai Belarusz Ház vezetőjére – jelentette kedden az ukrán rendőrség. A fiatalembernek még 2020 őszén, a belarusz elnökválasztások után kirobbant tüntetéshullámot követően kellett menekülnie. Ukrajnából szervezete aktívan támogatta az üldözött ellenzékieket, például segítettek nekik külföldön szállást, munkát és jogi segítséget találni. A híradások szerint Vitalij Sisav hétfőn a megszokott módon futni indult, ám haza már nem tért, és telefonját sem vette fel. Eltűnésének bejelentése után a hatóságok csak hosszas keresés után bukkantak rá holttestére egy közeli parkban.

Vitalij Sisav belarusz aktivista, egy Kijevben bejegyzett nonprofit szervezet, az Ukrajnai Fehérorosz Ház vezetője Ukrajnában
Fotó: MTI/AP/

A rendőrség az öngyilkosságot és az öngyilkosságnak beállított gyilkosságot sem zárja ki. A férfi barátnője szerint semmi nem utalt arra, hogy párja véget akarna vetni az életének, nem küzdött depresszióval. Barátai ugyanakkor arról számoltak be, hogy az utóbbi időben észrevették, hogy idegenek követik. Helyi és belarusz forrásaik többször figyelmeztették is őket esetleges provokációra, beleértve az emberrablást, sőt az emberölést is.

Az MTI által idézett források szerint az aktivista azonban ezeknek nem tulajdonított nagy jelentőséget, a fenyegetéseket próbálta azzal elviccelni, hogy „legalább kitörnének az információs vákuumból”.

Az ukrán hatóságok lefoglalták az áldozat személyes tárgyait, köztük mobiltelefonját, elemzik a térfigyelő kamerák felvételeit, és arra kérték ismerőseit, osszanak meg minden fontos információt, például kedélyállapotáról, az esetleges fenyegetésekről vele kapcsolatban. A fenti körülmények ismeretében nem kizárt, hogy az ellenzéki aktivistával a belarusz hatalom megrendelésére végeztek, és megpróbálták öngyilkosságnak álcázni. A belarusz titkosszolgálat már korábban is bizonyította, hogy képes határokon átívelő, kockázatos akciókra. Emlékezetes, hogy májusban hamis bombariadóval a földre kényszerítették a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát, fedélzetén Roman Protaszevics ellenzéki újságíróval, akit aztán őrizetbe vettek.

Az üzenet egyértelmű: senki, sehol nincs biztonságban.

Roman Protaszevics belarusz ellenzéki újságíró földre kényszerített gépének átvizsgálása Minszkben
Fotó: ONLINER.BY/AFP

Ennek ellenére ukrán híradások szerint tegnap Kriszcina Cimanouszkaja férje is Ukrajnába menekült. A belarusz olimpikon rendőri védelmet kért Tokióban, miután összeveszett edzőivel, akik ezután arra akarták kényszeríteni, hogy térjen vissza Minszkbe. Varsó tájékoztatása szerint a futónő lengyel humanitárius vízumot kap, és a napokban a lengyel fővárosba utazik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.