Fennakadások lehetnek a Pfizer-vakcina európai szállításában

Több ország tiltakozott Ursula von der Leyennél. Menzer Tamás megismételte, hogy kínai és orosz gyártókkal is együttműködünk.

Magyar Nemzet
2021. 01. 15. 21:22
null
A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus (COVID-19) elleni vakcinát tartalmazó fiolák Fotó: Andreas Arnold Forrás: MTI/DPA pool/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő hetekben előfordulhatnak még fennakadások a Pfizer és a BioNtech koronavírus-oltóanyagának európai szállításában, a két cég azonban garantálja, hogy 2021 első negyedévében teljesíteni fogja a korábbi vállalásait – közölte Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke azután reagált, hogy hat európai uniós ország – Dánia, Finnország, Svédország, illetve Észtország, Lettország és Litvánia – levélben fordult pénteken a brüsszeli testület vezetőjéhez, amelyben elfogadhatatlannak nevezték, hogy a Pfizer a következő hetekben várható szállítmányai jelentős csökkentéséről tájékoztatta őket.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2021. január 8-án, ahol bejelentette, hogy az Európai Bizottság további háromszázmillió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről egyezett meg a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal
Fotó: MTI/AP/AFP pool/Francois Walschaerts

Ez nem pusztán a tervezett oltási menetrendekre van kihatással, de gyengíti az egész folyamat hitelességét is

– írták. Arra kérték az Európai Bizottságot, hogy gyakoroljon nyomást a vállalatra a rendelések pontos és stabil teljesítésének biztosítása érdekében. Később Ursula von der Leyen arról számolt be, hogy telefonon beszélt a Pfizer vezérigazgatójával, aki biztosította arról, hogy időben leszállítják az első negyedévre tervezett vakcinaadagokat. A vállalat elismerte, hogy február elejéig még ideiglenes fennakadások lehetnek a belgiumi Puursban lévő üzemük bővítése miatt, de hangsúlyozta, hogy ezután jelentősen megnőnek majd a gyártókapacitások.

A késlekedésre reagált Menzer Tamás is. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára megismételte Facebook-bejegyzésében, hogy a kormány folytatja az együttműködést Kínával és Oroszországgal, mert nagy mennyiségű vakcinára van szükség a magyar emberek egészségének megóvása miatt, és azért, hogy mielőbb visszatérhessen az élet a normális kerékvágásba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.