Ferdén álló korona Timmermans fején

Mától a szocialista Frans Timmermans az Európai Bizottság első embere – de csak átmenetileg, ameddig Jean-Claude Juncker felépül az újabb műtétjéből.

2019. 11. 11. 14:30
Meeting of the College of EU Commissioners in Brussels
EU-COMMISSION/ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától a szocialista Frans Timmermans az Európai Bizottság első embere – de csak átmenetileg, ameddig Jean-Claude Juncker felépül az újabb műtétjéből. A bizottsági elnököt ma ütőértágulattal operálják, feltehetőleg két hét múlva tér vissza Brüsszelbe.

Az első alelnök, Timmermans ideiglenes kinevezése szimbolikus, ugyanis az EU végrehajtó testülete jelenleg csak ügyvezető minőségben működik. Lapunk is beszámolt róla, hogy az Ursula von der Leyen vezette bizottság nehézkes megalakulása miatt az elméletileg november elsejével búcsúzó Juncker-testület mandátumát meghosszabbították.

Fotó: Reuters

Timmermans elnökségét olyan szempontból viszont érdemes komolyan venni, hogy a holland exkülügyminiszter sokáig maga is a poszt várományosa volt. Miután a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber esélyei elszálltak a nyár közepén, a baloldal magának követelte az uniós kulcspozíciót. Az Európai Tanácsban ugyanakkor nem jött össze a szükséges támogatottság, főkét a visegrádi országok ellenkezése miatt.

A szintén néppárti Ursula von der Leyent végül csúcsjelölti megmérettetés híján választották meg Juncker utódjául. A sors fintora, hogy Timmermans így is előbb ül az elnöki székbe, mint Von der Leyen. A leendő német elnöknő szóvivője nem kommentálta részletesen a furcsa helyzetet, mondván: mindössze a bizottság működési szabályait látjuk érvényesülni.

Az európai szociáldemokraták ugyanakkor aligha tudják leplezni a Von der Leyen miatti frusztráltságukat. Miután a héten a biztosi kirakós magyar, francia és román darabja is a helyére került, a balközép a beígért nemi és politikai egyenlőség hiánya miatt fogalmazott meg kritikát. Jelenleg ugyanis a szociáldemokratáknál eggyel több néppárti, a női tagoknál pedig kettővel több férfi biztosjelölt van. Utóbbiért mindenesetre nem Von der Leyen, sokkal inkább a demokratikus kontroll okolható: időközben Romániában kormányváltás történt, az Európai Parlament pedig három biztosaspiránst is elutasított.

Feltételezhető, hogy november 27-re – az Európai Parlament elméletileg ekkor szavaz a biztosi testületről – a szociáldemokraták is megbékülnek, hogy végre munkába állhasson Ursula von der Leyen és csapata. A „maradék” három biztosjelöltet pedig csütörtökön hallgatják meg az illetékes szakbizottságok. A magyar Várhelyi Olivér a bővítési és szomszédságpolitikai portfólióra esélyes.

Egy név viszont továbbra is hiányzik a kalapból: a brexittel bajlódó Nagy-Britannia annak ellenére sem jelölt biztost, hogy az EU ezt a héten levélben kérte Boris Johnsontól. A brit miniszterelnök a jelölésre ma reggelig kapott időt Von der Leyentől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.