Ferenc pápa: Az antiszemitizmus az „elfajult gyűlölethullám” része

Az antiszemitizmus az egyes országokban tomboló, „elfajult gyűlölethullám” részét képezi – mondta pénteken Ferenc pápa az Amerikai Zsidó Bizottság nevű szervezet képviselőinek vatikáni látogatásán.

Forrás: MTI2019. 03. 08. 19:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katolikus egyház vezetője hangsúlyozta, hogy a keresztények bűnt követnek el, ha antiszemita nézeteket vallanak, hiszen a zsidósággal közös örökséggel bírnak.

Egy antiszemita keresztény saját gyökereit tagadja meg – fogalmazott.

Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy bizonyos helyeken a gonoszság és a düh légköre terjed, amelyben a túlzott és elfajult gyűlölet gyökeret ver. Hozzátette: kifejezetten az antiszemita támadásokra gondol.

A pápa nem nevezte nevükön az érintett országokat.

A francia belügyminisztérium múlt hónapban közzétett statisztikai adatai szerint tavaly több mint 500 antiszemita támadást követtek el.

Az idei év eleje óta is már több incidens történt, az egyik ilyen február közepén volt, amikor is a Strasbourghoz közeli Quatzenheim zsidó temetőben csaknem száz sírt horogkereszt felfestésével gyaláztak meg.

Mindazonáltal a 2018-as adatok nem érték el a 2015-ös arányt, amikor is 808 antiszemita incidenst regisztráltak a francia hatóságok. Az antiszemita cselekmények száma egyébként az iszlamista merényletsorozat előtt döntött rekordot, 2014-ben 851 esetről tudtak a hatóságok, tíz évvel korábban pedig 974-et regisztráltak. Mindezek következtében az elmúlt évtizedben hivatalos adatok szerint mintegy 45 ezer zsidó, a franciaországi közösség egytizede emigrált Izraelbe, de többen Kanadába vagy az Egyesült Államokba költöztek, illetve az országon belül is megindult a zsidók átköltözése biztosabb térségekbe.

Franciaországban él a legnagyobb európai zsidó közösség.

Egy európai uniós tanulmány szerint az utóbbi öt évben minden harmadik zsidó ember elgondolkodott azon, hogy elhagyja hazáját. A Reuters hírügynökség szerint az antiszemita incidensek egybeesnek a populista pártok erősödésével, főként a többségében keresztény kultúrkörű országokban.

Ferenc pápa egyébként négy napja jelentette be, hogy kutathatóvá teszik a második világháború idején uralkodó egyházfővel, XII. Piusszal kapcsolatos titkos levéltári dokumentumokat, amit a zsidók már több évtizede követelnek.

Egyesek szerint az 1939 és 1958 között a katolikus egyház élén álló pápa szemet hunyt a holokauszt felett.

A Vatikán viszont egyelőre azon az állásponton van, hogy XII. Pius a helyzet súlyosbodását elkerülendő a színfalak mögött csendben dolgozott azon, hogy meg tudjanak menteni minél több zsidót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.