Férje nélkül is uralkodna II. Erzsébet királynő?

Fülöp edinburghi herceg sikeres szívműtéten esett át, de továbbra is megfigyelés alatt tartják.

2021. 03. 05. 12:51
II. ERZSBET; FLP herceg
II. Erzsébet brit uralkodó és férje, Fülöp edinburghi herceg tavaly ünnepelték 73. házassági évfordulójukat Fotó: Chris Jackson Forrás: MTI/AP/Pool via Getty/Chris Jackson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kérdéses, hogy II. Erzsébet brit királynő folytatná-e az uralkodást, ha férje, Fülöp herceg már nem lenne köztünk – nyilatkozta a The Daily Mirror brit napilapnak Clive Irving író, a királyi család egyik szakértője.

II. Erzsébet brit uralkodó és férje, Fülöp edinburghi herceg idén ünnepelték 73. házassági évfordulójukat
Fotó: MTI/AP/Pool via Getty/Chris Jackson

– A királynő teljes mértékben tisztában van vele, hogy bármilyen bonyodalom éri, uralkodóként felül kell emelkednie azon. Ugyanakkor aggasztja Fülöp herceg állapota, aki nagyon fontos az életében, és így felmerül a kérdés, hogy folytatná-e az uralkodást a férje nélkül

– fejtegette Irving. Brit elemzők ugyanis azon a véleményen vannak, hogy a királyi család sikerének kulcsa Fülöp herceg elköteleződése, amelyet II. Erzsébet királynő felé tanúsított hetvenhárom éve tartó házasságuk során.

A Buckingham-palota csütörtökön este azonban jó híreket közölt: a 99 éves Fülöp sikeres szívműtéten esett át.

A királynő férjét több mint két hete szállították egy londoni kórházba, miután rosszul érezte magát. Hétfőn pedig átvitték egy másik kórházba, hogy a kezelés eredeti indokaként említett, nem ismertetett fertőzés mellett a herceg régebb óta fennálló szívproblémáját is megvizsgálják. Korábban, 2011 karácsonyán szívkoszorúér-elzáródás miatt műtötték meg, miután mellkasi fájdalommal kórházba szállították.

Az uralkodócsalád által kiadott közleményben az áll, hogy

Fülöp hercegnek még néhány napig a kórházban kell maradnia orvosi kezelés és gyógyulás céljából.

Kórházi tartózkodása alatt eddig egyedül fia, a trónörökös Károly herceg látogatta meg.

A 94 éves királynő a Londontól nyugatra található windsori kastélyban maradt, ahol a koronavírus-járvány kitörése óta tartózkodik. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, II. Erzsébet és Fülöp herceg már január elején megkapták a koronavírus elleni első oltásukat, ugyanis idős koruknál fogva elsőbbséget élveztek az Egyesült Királyság oltási kampányában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.