Francisco Franco emléke ellen lép fel a spanyol kormány

Új törvény meghozatalára készül a spanyol kormány, amelyben a volt diktátor áldozatait kárpótolnák.

Forrás: Politico, The Washington Post2020. 09. 15. 19:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol kormány új törvényjavaslatot terjesztett elő, amely betiltaná a 45 évvel ezelőtt elhunyt Francisco Franco tábornok örökségét népszerűsítő alapítványt, továbbá jóvátételt osztana szét a néhai diktátor áldozatai, valamint azok hozzátartozói között.

Keménykezű diktátor Francisco Franco az 1936 és 1939 között zajló polgárháborút követően puccsal szerezte meg a spanyol államfői tisztséget, amelyet 1975-ben bekövetkezett haláláig töltött be. A tábornok uralkodása alatt több mint 500 ezren vesztették életüket, és több mint 100 ezer azonosítatlan holttest fekszik jelöletlen sírokban.

A demokratikus emlékezetről szóló törvény névre keresztelt javaslatot Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök a mai napon hozta nyilvánosságra. A politikus értékelése szerint az új rendeletben olyan kérdések kerülnek középpontba, amelyekkel sokak szerint a demokráciába való átmenet óta nem foglalkoztak eléggé. A tervezet egyébként egy olyan, 2007-től hatályos törvényre épül, amelyet az 1936 és 1939 között zajló polgárháború és az azt követő diktatúra áldozatainak hozzátartozói kifogásoltak. A törvényjavaslathoz első körben parlamenti jóváhagyás szükséges, amelyről még a mai nap folyamán döntenek a képviselők, majd legkorábban év végén kerülhet beiktatásra.

A tervezet szerint visszamenőleg feltérképeznének minden olyan esetet a spanyol polgárháború és Franco diktatúrája alatt, amely sértette az emberi jogokat. A kormány nagyobb mértékben kíván részt venni a jelöletlen sírokban fekvő áldozatok azonosításában, ehhez kapcsolódóan pedig egy DNS-adatbázis létrehozását is tervezik, amely segítené ezt a feladatot.

– Úgy gondolom, hogy ezen igazságosság hozzájárulhat a spanyol demokrácia egyik legnagyobb függőben lévő problémájának kezeléséhez. Sokat kell tenni még a demokráciáért és a közpolitikáért – véleményezte a törvényjavaslatot Pablo Iglesias miniszterelnök-helyettes.

A javaslat egyik legvitatottabb eleme az államilag finanszírozott Francisco Franco Nemzeti Alapítvány betiltása. Juan Chicharro, a szervezet elnöke úgy véli, hogy a kormány csupán a valódi problémákról próbálja elterelni a figyelmet a törvényjavaslattal, továbbá a történelem torzításának nevezte az intézkedést. – Már nem az a kérdés, hogy betiltják-e az alapítványunkat vagy sem, hanem a szabadság védelme. Nem engedi a spanyol kormány, hogy szabadon gondolkodjunk? – mondta Chicharro, akinek alapítványát 1976-ban alapították, Franco halála után.

Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes kifejezetten szorgalmazza a törvényjavaslatot. A politikusnő arról nyilatkozott a múlt héten, hogy a méltóságot biztosítani kell a diktátor áldozatainak. Calvo továbbá annak is hangot adott, hogy álláspontja szerint a Chicharro vezette alapítvány szembemegy a demokrácia értékeivel, sőt hátráltatja annak erősödését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.