Geert Wilders ismét meghirdette, majd újra lemondta a Mohamed-karikatúraversenyt

Ismét meghirdette, majd órákkal később újra lemondta a Mohamed-karikatúraversenyt Geert Wilders bevándorlás- és iszlámellenes holland parlamenti képviselő.

Forrás: MTI2019. 12. 29. 13:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wilder szombat este jelentette be a Twitteren, hogy ismét meghirdeti a karikatúraversenyt, majd vasárnap délelőtt közölte, hogy újra lemondja a vetélkedőt. Megjegyezte azonban, hogy a verseny meghirdetését övező nemzetközi figyelem lehetővé tette számára, hogy felhívja a figyelmet a szólásszabadság fontosságára.

„A missziót teljesítettem. Vége a versenynek” – közölte Wilders.

A holland képviselő tavaly augusztusban is törölte az általa meghirdetett versenyt, miután a rendőrség őrizetbe vett egy pakisztáni férfit, aki felháborodásában meg akarta őt ölni. A férfit tíz év börtönbüntetésre ítélték Hollandiában.

A verseny meghirdetése miatt hatalmas demonstrációk kezdődtek Pakisztánban, és Wilder a lemondást azzal indokolta, hogy túl nagy a veszélye annak, hogy ártatlan emberek ellen fordul az erőszak.

Mohamed próféta bármilyen ábrázolása az iszlám hit szerint bálványimádás, gúnyrajzot készíteni róla pedig végképp gyalázatos. A holland kormány tiszteletlennek és provokatívnak minősítette a tavalyi karikatúraversenyt, ezzel együtt azonban elítélte a Wilders elleni fenyegetéseket is, és kiállt a politikus szólásszabadsághoz való joga mellett.

Wilderst folyamatosan halálos fenyegetések érik, amiért nyíltan iszlámellenes. 2004 óta állandó rendőri védelmet kap. Ugyanakkor három éve egy holland bíróság bűnösnek mondta ki gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció vádjában.

Wilderst folyamatosan halálos fenyegetések érik, amiért nyíltan iszlámellenes; 2004 óta állandó rendőri védelmet kap. Ugyanakkor három éve egy holland bíróság bűnösnek mondta ki gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció vádjában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.