Grégor Puppinck: Az iszlám nem illeszthető az európai jogrendbe

Az iszlám nem illeszthető az európai jogrendbe – állítja Grégor Puppinck, neves francia alkotmányjogász, az Európai Jogi és Igazságügyi Központ igazgatója, aki a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Földi-Kovács Andrea műsorvezető kérdései mentén fejtette ki napjaink Európájával kapcsolatos nézeteit, egyebek között arról, hogy a migráció az iszlámnak a kereszténységgel szemben tanúsított európai konfliktusát vetíti előre.

Forrás: Hír TV2019. 05. 17. 18:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Matthias Corvinus Egyetem meghívására érkező Grégor Puppinck írt egy könyvet a vallásszabadságról, amelyről egy keddi, budapesti konferencián is értekezett.

A neves jogtudós elmondta: a ma propagált individualizmus egy hamis emberképet gerjeszt, ami szerint minden ember önmagáért van, és az identitás szempontjából elegendő önmagának. Ezzel szemben létezik kulturális, vallási, nyelvi, nemi identitás is. Ha valaki individualista, minden korábbi értékről lemond, tagadja a család, a nemzet, a közösség fogalmát.

„Franciaországban sokan azt gondolják, hogy ha franciák vagyunk, akkor el kell fogadnunk a kulturális kapcsolódásainkat. Mások nem ezt vallják. Az identitás, az univerzalitás, a kultúra: ezek mind egyforma csomaghoz tartozó fogalmak. Nem szabad a saját identitásunkról lemondani” – vélekedett Grégor Puppinck, aki szerint ,

Arra a kérdésre, hogy felülírhatja-e a vallásszabadság gyakorlásának alapvető joga az összes más emberi jogot, a jogtudós úgy reagált: a vallásszabadságot a II. világháború után „találták fel” a nyugati országokban, amelyek vallási szempontból elég homogének voltak. Most jelentős arányú muzulmán közösségek élnek már Európában, amelyeknek „újfajta, problematikus megközelítésük” van a vallásszabadság értelmezésében. Nem tesznek különbséget a vallási és a polgári élet követelményei között.

A francia alkotmányjogász szerint ma egy olyan tendencia van azon országokban, ahol jelentős a muzulmán közösségek aránya, hogy az adott nemzethez tartozók elfogadják a muzulmánokat, „csomagban érkezettként” tekintenek rájuk.

Ennek következtében egy párhuzamos társadalom alakul ki a muzulmánok részéről, az európai társadalmak mellett. Nagy-Britanniában például váláskor már figyelembe veszik az iszlám előírásait – szögezte le az Európai Jogi és Igazságügyi Központ igazgatója.

A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.