Gyilkosnak nevezte Putyint az amerikai elnök

Újabb diplomáciai botrány bontakozik ki az Egyesült Államok és Oroszország között, miután az ABC televízió szerdai interjújában Joe Biden gyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Moszkva hazarendelte az amerikai nagykövetét, és éles reakciókban kelt ki az amerikai elnök szavai ellen. Egészen különleges a helyzet: a diplomáciai kapcsolatokban nem megszokott, hogy egy nagyhatalom vezetője nyíltan sértegeti egy másik ország elnökét. Ugrósdy Márton, a Külgazdasági és Külügyi Intézet (KKI) igazgatója szerint Biden nyilatkozatai mögött belpolitikai megfontolások is állhatnak.

Bendarzsevszkij Anton
2021. 03. 18. 13:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mit gondol, Putyin egy gyilkos? – kérdezte Joe Bident némi rávezetéssel az ABC News adásában George Stephanopoulos riporter. – Igen, ezt gondolom – vágta rá szinte gondolkodás nélkül az amerikai elnök. Biden hozzátette, hogy lesznek következményei Moszkva amerikai elnökválasztásokba történt feltételezett beavatkozásának is.

Moszkva Biden szavai után szinte azonnal hazarendelte washingtoni nagykövetét, az orosz politikai elit pedig éles reakciókban kelt ki Biden ellen, az amerikai vezető „öregkori demenciáját” és az Oroszországgal szembeni agressziót emlegetve. Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára csütörtökön nagyon rossznak nevezte Biden szavait. Peszkov szerint ezek után bizonyossá vált, hogy Washington nem akarja a kapcsolatok javulását Moszkvával, és Oroszország ebből fog kiindulni a jövőben.

Csütörtök délután már Vlagyimir Putyin is megszólalt az ügyben, aki jó egészséget kívánt amerikai kollégájának. Irónia nélkül és viccen kívül – tette hozzá Putyin.

– Biden mai nyilatkozata ép ésszel nem értelmezhető – ezt már az orosz parlament házelnöke, Vjacseszlav Vologyin nyilatkozta szerdán este. – A demokratikus elvek és erkölcs képviselőjének címére pályázó ország vezetője nem viselkedhet így. – Senki nem beszélhet így az államunk vezetőjéről – írta Vologyin a Telegram nevű közösségimédia-platformon.

Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója​ ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek elmondta: az Egyesült Államokban hitbéli kérdéssé vált, hogy az oroszok minden rossz okozói. Ebben teljes kétpárti konszenzus van a republikánusok és a demokraták között, ezért mindenféle belpolitikai kockázat nélkül lehet ilyen éles nyilatkozatokat tenni.

– Legkésőbb 2016 óta van egy erős pszichózis az Egyesült Államokban az oroszok vélt vagy valós befolyásával kapcsolatban, ami mostanra már elég irracionális szintet ért el – fogalmazott a szakértő. Hozzáfűzte: Olyan emberek kerültek hatalomra, akik négy éve meg vannak róla győződve, hogy 2016-ban azért nem nyert Hillary Clinton, mert az oroszok elcsalták a választást, ami egy nonszensz, de kényelmes magyarázatot ad a korábbi vereségre.

Az orosz parlament információs politika bizottságának vezetője, Alekszandr Hinstein szerint még a hidegháború legdurvább időszakában sem süllyedtek a nyugati vezetők a káromkodásos retorika szintjére. Nem ez az első eset ugyanakkor, hogy Joe Biden provokatív nyilatkozatokat tesz a világ vezetőiről: 2011-ben azt mondta, hogy Putyinnak „nincs lelke”, Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnököt pedig gonosztevőnek nevezte a tavalyi elnökválasztási kampánya során.

Más azonban ilyen szavakat hallani egy megválasztásért küzdő politikustól, és diplomáciai szempontból egészen más, ha már a világ vezető államának az elnöke nevezi nyilvánosan gyilkosnak egy másik nagyhatalom vezetőjét.

A Joe Biden által említett amerikai elnökválasztásba való feltételezett orosz beavatkozás ugyanakkor már nem a 2016-os, hanem a tavalyi választásokról szól: az amerikai Nemzeti Hírszerzési Tanács hétfőn publikált jelentése szerint Moszkva tavaly Putyin személyesen parancsára próbálta minden eszközzel befeketíteni Bident Donald Trump korábbi elnökkel szemben. A jelentés megjelenése után az elnöki adminisztráció újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszország ellen ebben az ügyben is.

Az új amerikai vezetés Moszkva elleni első szankcióira két héttel ezelőtt, március 2-án került sor – akkor Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető megmérgezése miatt hoztak intézkedéseket magas rangú orosz tisztviselők ellen. Biden interjúja után, csütörtökön az amerikai kereskedelmi minisztérium kibővítette a március elején hozott intézkedéscsomagot, amelybe ezúttal a nemzetbiztonságot érintő technológia és szoftver exportjának a tilalma került be.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.