Háborúval fenyegette az izraeli államfő a Hamászt

Reuven Rivlin világossá tette: ha a szervezet háborút akar, akkor megkaphatják.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 18. 19:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háborúval fenyegette az izraeli államfő a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamászt kedden, az innen indított, gyújtószerkezetekkel megrakott léggömbök újbóli felbukkanása miatt, amelyek több dél-izraeli településen is tüzet okoztak.

– Ha háborút akarnak, megkaphatják. A Hamásznak tudnia kell, hogy ez nem játék – jelentette ki Reuven Rivlin a Gázai övezettel szomszédos izraeli területen tett látogatása során, és egyúttal köszönetet mondott a helyi tűzoltóknak a sikeres munkájukért. A gyújtószerkezetek felbocsátása augusztusban kezdődött újra. Az eszközök becsapódásakor általában tűz keletkezik mezőgazdasági területeken, elpusztítva a termést. Megtorlásul Izrael határozatlan időre lezárta a gázai áruforgalmi átkelőhelyet Kerem Salomnál, az izraeli hadsereg (IDF) pedig múlt héten támadást intézett a Hamász állásai, katonai létesítményei és megfigyelő pontjai ellen.

Eközben Gázából azt közölték, hogy kedden leállt az övezet egyetlen erőműve, miután Izrael leállította az üzemanyag-szállítást. A mintegy kétmilliós Gázának körülbelül napi 500 megawatt áramra lenne szüksége, de egy ideje már csak 200 megawatthoz tudott hozzájutni, ebből 120 Izraelből, 30 Egyiptomból érkezik, csak a maradékot nyerte a most leállt erőműből.

A Gázai övezetben gyakori az áramhiány és az áramkimaradás, Izrael korábban már többször korlátozta az erőmű üzemanyag-ellátmányát, válaszul az innen indított támadásokra.

Izrael az 1967-es hatnapos háborút követően foglalta el Egyiptomtól a Gázai övezetet, de 2005-ben kivonult onnan, a terület határait azonban azóta is szigorúan ellenőrzi. Az utolsó nagyobb konfliktus a térséget irányító Hamásszal 2014-ben volt. Az azt követően egyiptomi közvetítéssel létrejött tűzszüneti megállapodás ellenére az erőszak időnként fellángol Izrael és a Hamász között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.