Halálos fenyegetéseket kapnak a svéd Közegészségügyi Intézet munkatársai

A fenyegetések növekvő száma miatt az intézet több munkatársa is rendőri védelmet kapott.

Forrás: MTI2021. 02. 18. 14:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fenyegetések növekvő száma miatt rendőri védelmet kapott a koronavírus-járvány elleni intézkedésekre jelentős befolyással bíró svéd Közegészségügyi Intézet több munkatársa – jelentette be az intézetet vezető Johan Carlson csütörtökön.

Svédország koronavírus-járványra adott válasza különbözött az európai országok többségétől, mert Stockholm inkább az önkéntes fizikai távolságtartásra hagyatkozott a szigorú lezárások és korlátozások helyett. A 10,3 milliós lélekszámú skandináv országban 622 102 fertőzöttje és 12 569 halálos áldozata van a koronavírusnak a baltimore-i Johns Hopkins egyetem legfrissebb adatai szerint.

A halálozási ráta sokkal magasabb, mint a szomszédos országokban, de még így is alacsonyabb számos olyan európai ország arányszámainál, ahol az élet gyorsan visszatért a normális kerékvágásba.

A magas halálozási arány heves vitához vezetett a hatóságok intézkedéseinek helyességét illetően. A Közegészségügyi Intézet és az első számú járványügyi szakértő, Anders Tegnell is a bírálatok kereszttüzébe került. Johan Carlson elmondta, hogy

a járvány tavaly tavaszi kezdete óta több halálos fenyegetést is kaptak, és az elmúlt időszakban szinte mindennapossá váltak az agresszív üzenetek.

Ezek többsége az intézet szóvivői vagy az alkalmazottak családtagjai ellen irányul. Néhány munkatársnak emiatt rendőri védelmet kellett kérnie. A legsúlyosabb ügyeket a rendőrség vizsgálja, és az intézet irodáinál megerősítették a biztonsági intézkedéseket – árulta el Carlson. Tegnell egy tavaly júniusi interjúban elmondta, hogy őt is halálosan megfenyegették.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök hangsúlyozta: a fenyegetőzések haraggal töltötték el. Hozzátette: az elkövetők átléptek egy vonalat azzal, hogy olyan embereket vettek célja, akik csak a munkájukat végzik és mindent megtesznek mások életének megmentéséért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.