Hat év után ismét Porosenko az egyik leggazdagabb ukrán

A Forbes szerint a volt államfő 1,4 milliárd dolláros vagyonával az előkelő harmadik helyet foglalja el.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 29. 16:36
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatért Ukrajna leggazdagabb emberei közé Petro Porosenko, az ország korábbi elnöke, a Forbes magazin friss listája szerint. Porosenko 1,4 milliárd dolláros vagyonával az előkelő harmadik helyet foglalja el. Az előző államfő vagyonának a hátterét a csokoládé- és cukrásztermékeket előállító Roshen jelenti, amely a Bonbonetti megszerzésével Magyarországon is jelen van. Porosenkót 2014-ben választották meg elnöknek, vagyonát abban az évben 1,3 milliárd dollárra becsülték. A következő évben az akkori államfő azonban már kikerült az ukrán dollármilliárdosok sorából, a Forbes szerint ekkor már csak 750 millió dollárja volt. Elnökválasztási kampányában egyébként az Ukrajnában „csokikirálynak” is nevezett Porosenko a Roshen eladását ígérte, de ez végül nem történt meg, elnökségi éveiben a céget átmenetileg külső kezelésbe adta.

A Forbes idei ukrán listáján egyébként nyolc üzletember szerepel, akiknek a vagyona meghaladta az egymilliárd dollárt. Az első helyen a bányászatban és fémfeldolgozásban utazó Rinat Ahmetov található, 2,8 milliárd dolláros vagyonnal. A lap szerint ugyanakkor Ahmetov vagyona a legjobb évéhez, 2013-hoz képest majdnem a hatodára csökkent. Ez nem meglepő: az ukrán üzletember érdekeltségeinek a nagy része Kelet-Ukrajnában található, és a donyecki és luhanszki megyék máig tartó fegyveres konfliktusa alaposan megtépázta a vállalatait. Ukrajna második leggazdagabb embere Viktor Pincsuk, akinek az Interpipe vállalatcsoportja az acéliparban érdekelt.

A Forbes magazin ukrán változata egyébként 2016 óta nem publikálta ranglistáját, miután 2015 augusztusában az amerikai anyavállalat visszavonta a márkahasználati licenszét. A háttérben az állhatott, hogy az ukrán Forbes az UMH Grouphoz tartozott, a vállalatcsoport tulajdonosa, Szergej Kurcsenko pedig amerikai szankciós listára került. 2020. március 30-án viszont az ukrán Forbes egy másik kiadóhoz került, így újra megkapta a licenszjogokat a márkanév és a hozzá kapcsolódó termékek használatára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.