Hét végi rakétazápor a Közel-Keleten

Rakéták százaival támadta Izraelt a Gázai övezetből a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin szervezet, amelyre válaszul a zsidó állam legalább kétszáz célpontot bombázott.

2019. 05. 06. 13:54
Palestinian man inspects a building destroyed in Israeli air strikes, in Gaza City
Légicsapásban szétrombolt épület a palesztin városban Fotó: Suhaib Salem Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rakéták százaival támadta Izraelt a Gázai övezetből a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin szervezet, amelyre válaszul a zsidó állam legalább kétszáz célpontot bombázott a világtól szinte teljesen elzárt földnyelven. Szombaton legalább hat palesztin és egy izraeli meghalt. A vasárnapi támadások során találat ért egy askelóni gyárat, így az izraeli áldozatok száma legalább háromra nőtt.

Izraeli vélemények szerint a Ha­másznak több rakétája van most, mint a 2014-es háború idején. Az akkori összecsapások során a rakéták nagyjából kétharmadát használták fel a palesztinok. A raktárakban több ezer nagyon egyszerű, egykor útjelző táblákból készített Kasszám rakéta van, amelyek szinte irányíthatatlanok és túl sok kárt nem is okoznak, viszont rendkívül drága az ellenük való védekezés. A Hamásznak vannak olyan saját fejlesztésű rakétái, amelyek Tel-Avivot vagy Jeruzsálemet is fenyegethetik, vagy az R–160-as típusú gázai gyártású rakéta, amelyet már 2014-ben is bevetettek a Gázától 120 kilométerre fekvő Haifa ellen.

Légicsapásban szétrombolt épület a palesztin városban
Fotó: Reuters

Izrael összevonta csapatait az ország déli területein, s megszólaltak a riasztók a fenyegetett területeken, ahol a lakosság óvóhelyekre tud menekülni. A Gázai övezetben nincsenek ilyen védművek, az épületek is rosszabb állapotban vannak, s az izraeli bombázások is jóval hatékonyabbak, mint a palesztin rakéták, így egy kétemeletes épületet is leromboltak az izraeliek Gáza városában. Ebben az épületben működött a török Anadolu hírügynökség helyi irodája. „Erősen elítéljük Izrael támadását az Anadolu hírügynökség gázai irodája ellen – mondta Recep Tayyip Erdogan a hír hallatán.

– Törökország és az Anadolu hírügynökség továbbra is be fog számolni a világnak az izraeli terrorizmusról és a gázai és más palesztin területeken folyó atrocitásokról” – ígérte a török elnök. Az Egyesült Államok ugyanakkor védelmébe vette Izraelt. „Az Egyesült Államok szilárdan kiáll Izrael önvédelmi joga mellett, és arra szólítjuk fel a világot, hogy tegye ugyanezt. Amikor a Hamász és az Iszlám Dzsihád a terror útját választja, egyúttal megakadályozza a világot, hogy segíthessen a palesztinoknak Gázában, így kárt okoznak a palesztinoknak” – írta üzene­tében Jason Green­blatt, az amerikai elnök megbízottja.

Múlt pénteken Gázában az utcára vonultak az emberek az újabb izraeli blokád ellen tiltakozva. Egy Iszlám Dzsihád-harcos rálőtt két izraeli katonára, amelyet Izrael légicsapással torolt meg, ebben két gerilla halt meg. A nemzetközi szervezetek folytatják a tárgyalásokat, hogy elkerülhető legyen a helyzet eszkalálódása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.