Holokausztkutatókról nyílt kiállítás az ENSZ New York-i székházában

Forrás: MTI2020. 01. 29. 19:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holokausztkutatókról nyílt kiállítás kedden az ENSZ New York-i székházában az auschwitz-birkenaui náci haláltábor felszabadításának 75. évfordulójára emlékezve.

A Crimes Uncovered: The First Generation of Holocaust Researchers (Leleplezett bűntettek: a holokausztkutatók első nemzedéke) című tárlat nagyjából 20 olyan zsidó ember élettörténetét mutatja be, aki maga dokumentálta vagy egybegyűjtötte és megőrizte a második világháború alatt a zsidók ellen elkövetett bűncselekmények bizonyítékait.

A látogatók megismerhetik mások mellett a 2011-ben 88 évesen meghalt nácivadász, a lengyel származású Tuviah Friedman életét, aki csaknem egész családját elvesztette a holokauszt idején.

Egy másik tábla az 1976-ban meghalt Rokhl Auerbakh izraeli írónő életét meséli el, aki népkonyhát működtetett a varsói gettóban és az Oneg Sábát (A szombat öröme) nevű földalatti csoport tagja volt.

A kiállítás keddi megnyitóján egy 92 éves holokauszttúlélő is megosztotta személyes történetét az egybegyűltekkel.

A második világháborúban elfoglalt Lengyelországban a nácik által létesített auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban mintegy 1,1 millió embert, többségében zsidókat öltek meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.