Hszi megdicsérte a kaszinóvárost

Húsz évvel ezelőtt tért vissza Makaó a Kínai Népköztársasághoz, a jeles eseményen Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai államfő is beszédet mondott. Az egykori portugál gyarmat Makaó elsősorban kaszinóiról ismert, idén azonban a hongkongi tüntetések miatt új szerepet kapott.

Buzna Viktor
2019. 12. 22. 7:25
Children holding Chinese and Macau flags get ready before Chinese President Xi Jinping's arrival at Macau International Airport in Macau
MACAU-POLITICS/ Fotó: Jason Lee
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabban Kínában szívesen tréfálkoznak a hongkongiak szerencsétlen lapjárásán. Mint mondják, a kaotikussá vált déli szigeten hiába játsszák ki hónapok óta a demokráciakártyát, gazdaságuk szinte csődbe ment, lassan mindenüket elvesztik. Ezzel szemben – szól a vicc csattanója – a rutinos játékos, Makaó évtizedek óta csendben játszik és ki sem látszik a zsetonok mögül. Az Ázsia Las Vegasaként ismert kaszinóváros egykor portugál gyarmat volt, majd 1999. december 20-án, éppen húsz éve került vissza a Kínai Népköztársasághoz.

A kerek évforduló a közeli Hongkongban zajló tüntetések miatt különösen nagy figyelmet kapott. Hszi Csin-ping személyesen látogatott el a széles körű autonómiát élvező városba, nyilatkozataiban nem győzte dicsérni Makaó példás politikáját. – Az elmúlt húsz évben a helyi polgárok közös erőfeszítésüknek köszönhetően juttatták történelmi csúcsra Makaót, amiben a központi kormány támogatja őket – mondta a kínai elnök. Beszédében a jogállamiság fontosságát hangsúlyozta. Mint fogalmazott, a makaói helyi kormány, a törvényhozás és a bíróság is szigorúan követte a kínai alkotmányban lefektetett szabályokat, ennek köszönhető, hogy mára egy konszolidálódott, kiszámítható rendszer működik a városban. Ezen a ponton hangzott el Hszi látogatásának legfontosabb üzenete: a Kína és a déli városok, Hongkong és Makaó kapcsolatát szabályozó Egy ország, két rendszer elv lehet sikeres, ha élnek a felek a lehetőséggel.

A hatszázezer lakosú Makaó az egy főre jutó GDP alapján a világ harmadik legsikeresebb gazdasága, a kaszinóvárost csak Luxemburg és Svájc előzi meg. Nem túlzás állítani, hogy a város ezt a szerencsejátéknak köszönheti, amit először 1850-ben a portugál korona legalizált. Makaóban a nyugati és kínai kaszinójátékok mellett népszerűek az agárversenyek, engedélyezett a sportfogadás és van lottó is. Mindez különösen a szárazföldi Kínából érkezőknek vonzó. A szocialista országban ugyanis 1949, a Kínai Kommunista Párt hatalomra kerülése óta hivatalosan tilos a szerencsejáték, annak ellenére, hogy az ázsiai kultúrában nagy hagyománya van. Elsősorban ennek köszönhető, hogy évről évre kitartóan emelkedik a Makaóba utazó látogatók száma. 2019 első fél évében csaknem huszonhét és fél millió turista kereste fel a kaszinóvárost. A látogatók többsége, mintegy húszmillió fő Kínából érkezett, ami 19 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

Érdekes jelenség, hogy a nagy érdeklődés ellenére a játékkedv csökken. Novemberben nyolc és fél százalékkal kevesebb összeget költöttek el a város kaszinóiban és fogadóirodáiban a ­2018-as év azonos időszakához képest, az előrejelzések szerint ez tovább csökken az év végére. Ennek megállítása lesz a tegnap hivatalba lépett új helyi kormányzó, Ho ­Jat-szeng és kormánya számára a legfőbb feladat. A Hszi látogatásával együtt beiktatott új vezetőt még augusztusban választotta meg a Peking-párti többségű tanács. Gazdasági minisztere, Lej Vaj-nong korábban jelezte, az új kormány átvilágítja a húsz éve kiadott koncessziókat.

Ho Jat-szeng kormányzó beszéde alapján a jövőben inkább más területekre összpontosítanak majd, a kínai orvoslás, a kultúra és a kreatívipar, valamint a technológiai innovációé lehet a főszerep. A kormányzó nem véletlenül választotta ezeket az iparágakat. Peking idén már komoly tőkét fektetett be ezen a területekbe, a hírek alapján azért, hogy ezt párhuzamba állíthassa a reményvesztett Hongkong helyzetével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.