Ígért, de figyelmeztetett is Hszi Csin-ping

Tegnap mintegy 15 ezer katona, 160 harci repülőgép és 580 egyéb fegyverrendszer vonult fel a pekingi Tienanmen téren, ezzel emlékezve a Kínai Népköztársaság 1941. október 1-jei megalakulására.

Buzna Viktor
2019. 10. 02. 16:04
Soldiers of People's Liberation Army (PLA) march in formation past Tiananmen Square during a rehearsal before a military parade marking the 70th founding anniversary of People's Republic of China
Hetven éve rendületlenül menetelnek Fotó: REUTERS/Thomas Peter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap mintegy 15 ezer katona, 160 harci repülőgép és 580 egyéb fegyverrendszer vonult fel a pekingi Tienanmen téren, ezzel emlékezve a Kínai Népköztársaság 1941. október 1-jei megalakulására. A 70. évforduló főszereplője azonban nem a hadsereg, hanem a parádét megtekintő kínai államfő, Hszi Csin-ping (Xi Jinping) volt. Ünnepi beszédében Hszi köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a népköztársaság születéséhez és az elmúlt hetven évben megvalósult fejlődésének.

– Kína a békés fejlődés útján marad, folytatja a kölcsönös előnyöket biztosító együttműködések stratégiáját, és további nyitást fog végrehajtani – hangsúlyozta.

Bár a kínai vezető több ponton igyekezett megnyugtatni a nemzetközi közvéleményt, a Népi Felszabadító Hadsereget illetően nagy ambíciói vannak. Mint mondta, a PLA elkötelezett az ország szuverenitásának, biztonságának, a fejlődéséhez kapcsolódó érdekei­nek védelme, valamint a világ békéjének fenntartása mellett. Hszi szót ejtett a Hongkongban zajló tüntetésekről is. – Az előttünk álló úton ragaszkodnunk kell a békés újraegyesülés, valamint az Egy ország, két rendszer elvéhez, és fenn kell tartanunk Hongkong és Makaó hosszú távú virágzását és stabilitását – mondta.

Hetven éve rendületlenül menetelnek
Fotó: REUTERS/Thomas Peter

A South China Morning Post hasábjain David Shambaugh amerikai sinológus írt véleménycikket a 70. évfordulóról. Ebben Shambaugh jelzi: a minden évben felvonultatott brutális tűzerő nehezen egyeztethető össze azzal, amit Kína a nemzetközi térben évtizedek óta képvisel. „Míg 2009-ben Kínában és a világban is jól érzékelhetően megjelent a vezetés szándéka az ország további nyitására és a liberalizálására, az elmúlt évtizedben éles visszaesés volt” – írta a washingtoni sinológus, hozzátéve: Hszi politikája tartós veszélyekkel jár.

Ezzel szemben a Zsenmin zsipao (Renmin ribao) kínai pártlap címlapról indult szerkesztőségi véleménycikkben írt a múlt sikereiről és a jövő lehetőségeiről.

– Annak ellenére, hogy Kína áttért a piacgazdaságra, nem vált az úgynevezett Washington konszenzus részévé – írta a lap, utalva arra, hogy Pekingnek sikerült a nyugati rendszer továbbfejlesztésével egy eredményesebb modellt kidolgozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.